Uradi Nešto – kako ide realizacija?

Volim da pratim dobre akcije, naročito kad imaju direktan uticaj na okolinu, a Uradi Nešto je upravo takva inicijativa – ljudi prepoznaju šta mogu da unaprede na mikro nivou, u svom najbližem okruženju, i potrude se da to i urade. Naročito sam se obradovao kada sam video da od 9 nagrađenih projekata, čak 3 imaju direktnu vezu sa edukacijom i obrazovanjem, meni omiljenim temama.

Iz tog razloga, odlučio sam da kontaktiram ljude koji rade na tim projektima i vidim kako im ide. Pitao sam ih dokle su stigli, da li se još neko uključio, da li već planiraju nastavak i širenje projekta i sl…

Evo šta kažu…

Projekat: Osnivanje Edukativnog centra za mlade ARS u Zrenjaninu

Edukativni centar je nov oblik prezentovanja i promocije kulture, sporta i obrazovanja, kroz neprekidan rad, dobru volju i želju da se postignu svi postavljeni ciljevi. Njega predstavljaju mlade osobe, motivisane radom i organizovanjem svog vremena, kroz kreiranje i sprovođenje ideja od interesa šire društvene zajednice.

Kako imaju običaj da kažu, ovo je nov oblik rada i realizacije ideja mladih.

Zahvaljujući Telekomu Srbija i programu Uradi nešto, tj. sredstvima koje su dobili, pokrenuta je akcija opremanja prostora u kojem će se do decembra meseca organizovati različite radionice za mlade.

Učešće u opremanju prostora, čišćenju i spremanju je značajan prvi korak koji je okupio mlade, čime oni kroz timski rad doprinose stvaranju i kreiranju prostora u kojem će boraviti.

Što se uključivanja lokalne zajednice tiče, za sada još uvek ne postoji odgovor lokalne samouprave o podršci projektu u finansijskom pogledu, a koja je potrebna da se prostor obezbedi za narednih 5 godina, ali se aktivno radi na tome.   Pretpostavljaju da je to još uvek tako dok se opštinska i gradska vlast ne stabilizuju u gradu, kao posledica promene vlasti posle izbora.

No, i mimo toga, već se uveliko radi  i sređuje ono što može da organizuje u ovom trenutku i što će služiti u nekom narednom periodu. Za sada su prioritetne sportske i plesne radionice, kako bi se mladi upoznali i opustili, a nakon toga će se krenuti sa edukativnim delom. Radionice su vremenski određene, postoji raspored kad se koja sprovodi i sl.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ori-kISlU_w&feature=youtu.be

Novi sajt se nalazi na adresi www.arscentar.org, pa tamo možete pratiti dalji razvoj.

Projekat: Opremanje učionica belim tablama 

OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu sagrađena je 1985. godine i u tom momentu bila opremljena najsavremenijim nastavnim sredstvima (responderi, fonolaboratorija za učenje stranih jezika, učionica sa prvim kompjuterima, svaka učionica je imala TV, video-rekorder, gramofon, kasetofon, episkop, grafoskop, slajd-projektor…). Od tada nije bilo ozbiljnih investicija, pa se zaposleni snalaze pomoću štapa i kanapa.

Projekat su osmislili maltene slučajno. U isto vreme je učiteljica Milica videla konkurs, a nastavnik Nenad prezentovao jeftiniju interaktivnu tablu koju je sam napravio po uzoru na skupe modele sa tržišta. Kako su još ranije hteli da postojeće zelene table zamene belim, i pokušali podnošenjem Školskog razvojnog plana gde su god stigli, ali neuspešno, rodila se ideja da pokušaju da ih dobiju preko Uradi Nešto konkursa.

Od sredstava dobijenih sa konkursa kupljeno je 16 (+1 dobijena gratis) belih tabli i 4 kompleta za interaktvne table, i već su postavljene u učionice. Organizuju se i obuke nastavnika za korišćenje interaktivnih tabli.

Jako je lepo što su se u projekat (dok je trajalo glasanje) uključili i roditelji i učenici, čak i lokalna Novosadska televizija, što su svi prepoznali dobru ideju.

Još je lepše što ekipa koja stoji iza projekta gleda na ovo ne kao na pobedu, već kao na početak, temelj za dalju gradnju. Motivacija je sada na visokom nivou, i očekuju da u narednim koracima obezbede bežični internet u svakoj učionici, digitalne kamere i foto-aparate i sl.

Sve u svemu, jako mi je drago što se ovakve stvari dešavaju. Voleo bih da se Uradi Nešto projekat nastavi i da bi već u drugoj godini imali još više sjajnih ideja. A bilo bi super i kada bi se projektu priključilo još finansijera i pojačalo budžet, jer ove ljude koji imaju ovoliko energije i motivacije da nešto urade, treba podržati.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.