Asus Padfone 2 – par nedelja kasnije

Photo credits: asia.cnet.com
Photo credits: asia.cnet.com

Došao je i taj dan – morao sam da vratim Padfone Asusu… Uzeo sam ga pre par nedelja (vidi prve utiske i izjavu za live-e.tv), i izbegavao sam pozive sa nepoznatih brojeva danima, ali uloviše me zlikovci. 🙂

Da, toliko je dobar.

Čak i samo telefon, bez “tela”, je fantastičan, i vidi se da na njega nisu gledali samo kao na “mozak” za tablet, već da su predvideli da će se najviše koristiti upravo kao telefon. Pogledajte samo ovo poređenje sa LG Nexusom 4, a bacite pogled i na druga poređenja na istom sajtu.

Za one lenje – u pitanju je uređaj sa Super IPS+ ekranom dijagonale 4.7″, visoke rezolucije (720×1280) i prilične gustine piksela po inču (312ppi). To je ono što prvo upadne u oči, pored sjajne izrade celog uređaja koja, ako je uporedim sa Padfone 1, deluje kao da je napravljena deceniju kasnije, a ne da je prošlo samo godinu dana.

Pored ekrana, ono što mi, iskusni androidaši i phone-testeri, prvo gledamo su procesorska snaga, memorija i baterija. Ništa manje važni su i kamera i operativni sistem. Gledajući specifikaciju, video sam da ima i FM radio, ali ga koristeći uređaj nisam primetio. Eto koliko su me odvikli od tog sjajnog dodatka Nexusi. Telefon je i LTE (4G) ready, ali na tu mrežu ćemo još sačekati u Srbiji…

Neću dužiti sa tehničkim karakteristikama, ali mislio sam da je važno spomenuti te najvažnije – quad core procesor (1.5Ghz), 2Gb memorije (jako važno što je 2, a ne 1Gb, možda i važnije od procesora), baterija od 2140 mAh (plus 5000 mAh tablet), kamera od 13 megapiksela (plus 1.2 megapiksela prednja kamera, plus 1 megapiksel prednja kamera na tabletu), 32GB prostora na disku (plus 50GB online Asus Storage na 2 godine). Sve ovo, uz Android Jelly Bean OS (tačnije verziju 4.1.1, i to uz vrlo malo promena od strane Asusa u odnosu na native OS), stavlja ovaj uređaj u sam vrh liste najboljih uređaja u trenutku kada je izašao na tržište (kraj 2012. godine). Moram da priznam da ga ne bih poredio baš sa HTC One ili Samsung S4, ali sa njima i ne pokušava da se takmiči (iako nije ni mnogo daleko) jer je tome namenjen Asus Padfone Infinity (koji će tek da se pojavi, sa specifikacijom, ali i cenom uporedivom sa flagship modelima HTC-a i Samsunga).

Ono čime sam bio malo manje oduševljen kod hardvera je ekran tablet uređaja. Razumem želju proizvođača da uređaj i bude cenovno pristupačan i da rezolucija ne bude prevelika da bi se i aplikacije namenjene samo telefonima lepo videle, ali 1280×800 imam i na Nexusu 7.
No, opet, ovaj uređaj i ne pokušava da bude najbolji tablet na svetu i najbolji telefon na svetu – već da ponudi skoro-pa-najbolje iz oba sveta, za cenu jednog premium uređaja, i uz jedinstveni “killer feature”, a to je spoj ta dva. (uz to, ekran na samom telefonu je stvarno fantastičan)

Dizajn

Asus-PadFone-2-White-Color-Price-And-Review
Photo credits: SitesGadget.com

O vizuelnom delu mogu samo da kažem da je skroz lep uređaj, i to je otprilike to. Od kako sam shvatio da me ljudi čudno gledaju kad im kažem da mi je iPhone ružan, i od kako sam upoznao osobu kojoj je Nexus 4 ružan, više ne ulazim u te rasprave. Meni je Asus Padfone 2 lep i to je to. Vi ga pogledajte, pa ako vam se svidi, super. 🙂
E sad, što se funkcionalnog dela dizajna tiče – tu sam skoro pa potpuno oduševljen, uz par opaski. Minornih i verovatno i nebitnih, ali ipak opaski. Dakle, Asus se baš potrudio da unapredi Padfone koncept u ovoj verziji. Za početak, ceo uređaj je primetno tanji od prošlog, deluje mnogo ozbiljnije i kompaktnije i, zaista važno, nije pretežak. 650 grama je težina kad se telefon ubaci u tablet (što je za 20-50 grama teže od standardnih 10-inčnih tableta), i potvrđujem, nakon 2 nedelje korišćenja, da to nije mnogo. 🙂
Samo ubacivanje telefona u tablet je mnooooogo bolje rešeno nego u prvoj verziji. Dok ste tada morali da otvarate vratanca da biste ubacili/izvadili telefon, sada ga samo “skliznete” niz za to napravljen žljeb, i tablet je spreman za upotrebu posle cca pola sekunde. Očekivao sam da će taj spoj da bude labav pa da telefon ispada ili da postoji šansa da se konektor iskrivi pri ubacivanju/izbacivanju, ali sam bio u krivu u oba slučaja. Žljeb je tako napravljen da ne postoji šansa da se iskrivi konektor, i kad je jednom telefon unutra, neće ispasti dok ga sami ne izvadite. Ubacivanje/vađenje se radi “na živo”, dakle nema potrebe gasiti telefon niti bilo šta slično – jednostavno radi. Uz to ima i guma gde treba, pa se ne grebe i telefon ni tablet.

Jedine 2 stvari koje baš moram da istaknem, a da mi se nisu preterano svidele, su specijalni konektori i leđa tableta. Kad kažem specijalni konektori, tu mislim na to da uređaj ne koristi standardni micro-USB kao svi ostali uređaji, već neki malo drugačiji, nestandardni. Istina, uz uređaj dolazi i mali konverter sa micro-USB, za slučaj da izgubite originalni punjač, ali svejedno ne vidim poentu.

Photo credits: HardwareZone.com.sg
Photo credits: HardwareZone.com.sg

Što se leđa tableta tiče, tu mi se ne sviđa preterano što su neravna. Znam, znam, tražim možda mnogo, ali voleo bih da je uređaj ravniji, pa makar bio i deblji. Ja često koristim tablet na sastancima, pa ume da malo smara kad ga spustiš na sto i hoćeš nešto da iskucaš, a on se “klati”. Dakle – ništa strašno, ali ipak bih voleo da se to sredi za sledeće iteracije uređaja. 🙂

Utisci u radu

E sad ono najvažnije – koristio sam uređaj 2 nedelje, i to na sve moguće načine – i kao telefon, i kao tablet, i na poslu i kod kuće, a i na putu. I baš je dobar.

Photo credits: asus.co.uk
Photo credits: asus.co.uk

Telefon – jako dobar. Ekran je vrhunski i pravo je uživanje gledati u njega. Qualcomov quad core procesor i 2Gb memorije, uz male, ali dobre dodatke Asusa originalnom Jelly Beanu, čine telefon odličnim. Brz je, sa sjajnim odzivom, nema zakucavanja, pregrevanja i sl. Uz to je dosta lagan i lepo leži u ruci.

Photo credits: techradar.com
Photo credits: techradar.com

Tablet – specijalno iskustvo. Ko god da je koristio 10-inčni tablet, neće se mnogo iznenaditi. Sve radi kako treba, ima baš glasan zvučnik i sve to. Kada je telefon unutra, možete birati između opcija da ga puni (što znači da će u nekom trenutku, ako dovoljno dugo budete koristili zajedno uređaje, tablet biti prazan a telefon pun), da inteligentno koristi energiju dok se oba uređaja ne isprazne, da samo puni telefon i da ništa ne radi. Ja sam uvek koristio opciju da tablet puni telefon dok u isto vreme koristim tablet, i to super radi.

Kao što već spomenuh, Asus je vrlo malo promenio Google-ov originalni Jelly Bean OS. Tačnije, dodao je par opcija, malo promenio izgled notification centra, i možda najvažnije, dodao nekoliko svojih aplikacija. Ne znam za vas, ali ja obično ne koristim ove aplikacije (beleške, kalendar, muzika i sl) koje proizvođači dodaju. Jednostavno sam već navikao na neke druge aplikacije tih vrsta, pa ono…
Međutim, ovde mi se sviđa Asusov pristup jer su te aplikacije em uvek pristupačne (posebno dugmence dodato pored standardnih Googleovih), em su “lebdeće” (floating), što znači da su uvek iznad aplikacija koje koristite. Meni je ovo super jer onda mogu da recimo pustim film na jednom delu ekrana i tvitam na drugom. Svi vi out there sa podeljenom pažnjom ćete me razumeti. 🙂
Asus je pametno ubacio i aplikaciju za “app management”, kojom možete da zaključate pristup nekim aplikacijama. Čest je slučaj da neko od ukućana, dece, prijatelja, uzme vaš tablet da se poigra ili ga proba. U ovom slučaju, to je u stvari vaš telefon u tablet modu, a ja nisam baš veliki obožavalac ni toga da odbijam da ljudima dam tablet da koriste, niti da im dam pristup svemu na mom telefonu. Zato je taj app baš koristan.

Prijatno me je iznenadila i opcija za automatski wifi signal management, odnosno iznenadno pitanje da li želim da se prebacim na drugu dostupnu wifi mrežu koja u tom trenutku ima bolji signal. Super korisna fora.

Inače. sve meni omiljene aplikacije su radile kako treba, dakle bez zbunjivanja oko prikaza ili funkcionalnosti. Evernote, recimo, se nije nijednom zbunio – u phone modu je radio kao app za telefon, a u tablet modu kao app za tablet. Tako i sve druge aplikacije koje imaju verzije i za telefon i za tablet. One koje su samo za tablet se ne pojavljuju u phone modu, a možete i sami da obeležite neku aplikaciju da se pojavljuje samo u tablet modu (npr. ne želite da vam se na telefonu pojavljuju neke igrice koje igrate samo na tabletu i sl).

Uređaj je poslužio i kao odličan ice-breaker na sastancima. Svima se svidi na prvi pogled i prvih 10-15 minuta svakog sastanka na koji sam ga nosio je bilo čavrljanje o fantastičnosti koncepta, kvalitetu izrade, korisnosti samo koncepta i sve to. Mislim da sam prodao bar 5-6 uređaja u poslednjih par nedelja. 🙂

Padfone 2 je odlično poslužio i na putu. Nosio sam ga na produženi vikend u Istanbul i odradio je lavovski posao. Koristio sam ga za puštanje muzike, za gledanje serija i filmova, za čitanje knjiga (ima odličan “outdoor mode” koji dodatno pojačava pozadinsko osvetljenje, pa može da se koristi i kada je sunčano), ali i kao wifi hotspot. Ja inače imam i Mi-Fi uređaj koji nosim na putovanja – u njega ubacim SIM karticu te zemlje i imam net na svim uređajima. To obično lepo radi, ali em baterija na njemu traje tek 4h (a Istanbul je grad gde si non stop napolju), em sam se u startu zeznuo i karticu prvo gurnuo u Padfone “da probam” i time je zaključao za taj uređaj. Glupo pravilo kod provajdera u Turskoj, koje se pokazalo dobrom greškom. 🙂
Dakle, Padfone je glumio glavni uređaj za nas dvoje, i kao tablet i kao pokretni wifi hotspot za sve naše uređaje (dodatna 2 telefona i laptop). Sve sam pokušao u toku dana (surf, fotke, emailovi, filmovi, dobar deo dana na mestima sa lošim signalom…), ali bateriju nisam uspeo da potrošim za jedan dan. Taj osećaj sigurnosti kod uređaja takve autonomije je stvarno sjajan.

Zaključak

Oteše mi ga zlikovci! Eto. Taman sam se lepo navikao i uhodao život sa njim, kad ga oteše nazad. 🙂

Šalu na stranu – Padfone 2 je odličan uređaj. Ako ste planirali da kupite i telefon i tablet, ili da se otarasite jednog od uređaja koji imate (znam puno ljudi koji imaju i smartfon i tablet), onda je stvarno pravi izbor. Kao telefon je vrhunski, kao tablet je više nego dobar. Pritom je proizvođač Asus, što znači i česte i brze update-e softvera. Mislim čak da je Asus najbrži posle Google-a da update-uje svoje uređaje i da ih najduže podržava od svih proizvođača.

Ovim tekstom nisam verovatno sve pokrio, i fokusirao sam se više na stvari koje sam više i koristio. Za sve ostalo – pitajte me u komentarima šta vas zanima, a ja obećavam da ću brzo i iskreno odgovoriti.

—————————–
Uređaj je dobijen na test u sklopu promocije Asus Padfone 2 u Srbiji. Više o samoj promociji na Live-e.tv specijalnom kanalu. 

8 Comments

 1. igorkolosov

  sutra sam planirao da odem da ga kupim 😉 odlično što sam sad dobio potvrdu i od tebe da uređaj stvarno valja. tnx

 2. Svetovid

  Smece kad se usporedi sa padfone 3. Neznam sto bi neko bacio pare na taj telefon. Za koju sedmicu trojka dolazi u prodaju.

  • igorkolosov

   Svetovid Šta se to toliko bitno dobija sa Infinity? Veći displej, nešto više DPI i nešto jači procesor. Osim toga?

   • Svetovid

    igorkolosov Svetovid Цијена скоро да је иста, па што да не? А добија се се и бража надоградња, пошто је новији модел. А да се неспомиње алуминиско кућиште 🙂 Лијепши је :)))

    • igorkolosov

     Svetovid igorkolosov iskreno, meni se više sviđa ovo ne-aluminijumsko, rebrasto, koje ima dvojka. ali to su već ukusi. a promene koje donosi, sa sve većim ekranom koji mi ne treba, mi ne vrede čekanja i veće cene koju bih platio

    • Svetovid

     igorkolosov Svetovid Наравно, ствар окуса. И цијене ништа мање. Ја сам у норвешкој чекао пола године да дође у трговине, па сам на крају купио нексус 4. За мјесец дана долази сљедећа генерација, па ми се лично исплати чекати. Али тек узбудљиво долази крајем године са убунту. Али да напоменем да све више волим Асус (имам Асус лаптоп већ пола године).

    • PeckoPivo

     Svetovid igorkolosov Padfone Infinity je klasa za sebe, ali će i cena takva da mu bude. Sumnjam da će, par meseci nakon izbacivanja ovog modela, da ponude i Infinity po istoj ceni. Kada je Transformer Infinity izašao, Transformer 2 je još uvek bio itekako aktuelan, najviše zbog cene.

    • Svetovid

     PeckoPivo Svetovid igorkolosov Код мене овдје је око 120 еура скупљи, али мислим да је ипак боља инвестиција ако се мисли користи на дужи период. Али опет све је субјективно и разумијем да је за многе цијена одлучујућа. Размишам дали да га купим или не, али ме највише кочи излазак убунту тач. Надам се да ће андроид изаћи ускоро са подршком за десктоп…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.