O Tesli, a u stvari o…

Kremansko proročanstvo: “Ko se Tesline urne lati, od rejtinga mu ništa ne ostalo!”
Milovan Suvakov

Priča o Tesli i premeštanju njegove urne je najmanje priča o samom premeštanju urne, a mnogo više o tome ko to radi, zbog čega, i na koji način.

Razgrađuju društvo

Ne znam da li primećujete, ali napredni radikali (SNS) polako razgrađuju sve što smo do sada kao društvo izgradili. Bukvalno se postavljaju iznad svih zakona i logike – od uplitanja u Feketiću i stavljanja ljudi u opasnost snimanja radi, preko donošenja svih odluka u jednom kabinetu i od strane malog broja ljudi, do gotovo apsolutne kontrole medija (direktne i indirektne). Uostalom pogledajte i sami ovaj izveštaj. Bili njihovi simpatizeri ili ne, morate shvatiti da to jednostavno nije dobro.

Česte izlete imaju i sa preteranim druženjem sa SPC. Ne mogu da procenim da li to rade jer veruju da SPC treba da ima veću ulogu u ovom društvu, ili ih maheri iz SPC iskorišćavaju i ucenjuju, ali svakako se SPC sve više upliće u državu i počinje da se ponaša isto kao i vlast – iznad zakona i razuma.

Danas nauka, sutra ko zna šta…

Sad su, zajedno, “udarili” na nauku i pokušavaju da, kroz prenošenje njegove urne na plato ispred Hrama Svetog Save, Nikolu Teslu rebrendiraju i stave pod svoje skute.

U čemu je tu problem, i zbog čega treba da se pobunite protiv ovog čina, bili vernik ili ne, smatrali da urna treba da se premesti ili ne? Pa zato što, u uređenom društvu, treba da postoje institucije koje se bave stvarima za koje su zadužene, a ne da oni koji su se domogli malo “vlasti” mogu da rade šta hoće. Ministri i “gradski oci” ne smeju da se ponašaju kao vlast, već prvenstveno kao servis građana. Naročito oni u tehničkom ili privremenom mandatu. Naročito u vreme predizborne kampanje.

Dakle, nevažno je što se možda slažete da urna treba da se premesti negde, pa čak to bilo i ispred Hrama, ali u ovom slučaju je važnije na koji način se to radi, i zbog čega. Zamislite uspe za par godina taj čuveni projekat “Beograd na vodi” i Vučić odluči da, u znak zahvalnosti, pokloni Arapima celokupnu postavku Narodnog muzeja ili tako nešto? Mislite da ne bi? Ja nisam siguran u to. Ako sada daje sebi za pravo da jednog od najvećih umova svih vremena oduzima od sveta i pokloni ga SPC da oni zarađuju kintu na njemu, onda me više ništa ne bi iznenadilo.

Inače, ako mi ne verujete da je sprega između SPC i države (tj. SNS-a) sve jača, pročitajte ovaj tekst ispod:

“Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će o sahranjivanju urne sa pepelom Nikole Tesle ispred Hrama Svetog Save odlučivati novi saziv Skupštine grada, posle izbora 16. marta.

“Odlučio sam da Sporazum koji je potpisan između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije i grada uputim na razmatranje Skupštini Beograda koja će biti izabrana posle izbora”, izjavio je Mali, a saopšteno je iz gradske uprave.

Kako se navodi, predsednik Privremenog organa doneo je tu odluku kako bi se “zaštitio lik i delo” Nikole Tesle, jer se pokazalo da “nije moguće voditi civilizovanu raspravu o ovom pitanju tokom predizborne kampanje”.

Sporazum o prenosu urne s Teslinim posmrtnim ostacima u Hram Svetog Save na Vračaru potpisali su 28. februara Patrijarh Irinej, ministarka energetike Zorana Mihajlović i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Mali je ocenio da se u javnoj raspravi o tom sporazumu koristila neprimerena argumentacija, i da je ova tema počela da se koristi za “ličnu promociju pojedinaca i grupa koje na drugi način ne bi dobili prostor u javnosti”.

Prema njegovim rečima, naredni saziv Skupštine će biti odraz volje građana Beograda i zato će njena odluka o ovom pitanju biti “legitimna i konačna”.

“Predložiću novom sazivu Skupštine da pre donošenja odluke inicira raspravu u kojoj treba da učestvuju najvažnije institucije našeg društva, kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska, Srpska pravoslavna crkva, Beogradski univerzitet kao i ugledne kulturne i javne ličnosti”, dodao je Mali.

On je izrazio uverenje da će ta rasprava obezbediti “nacionalni konsenzus” o tome na koji način Srbija treba da se “oduži najvećem umu našeg naroda”.

Ostatak teksta ovde.

Jbt, da li je moguće da u svakoj rečenici ovaj Mali lupi bar po jednu žestoku glupost?
OK, kapiram da sad hoće da kao prebace priču za posle izbora jer im ne odgovara negativni publicitet koji dobijaju, ali način na koji sad određuju budući kontekst i nameštaju sebi penal za posle je baš jadan – kao “naredni saziv Skupštine će biti odraz volje građana Beograda i zato će njena odluka o ovom pitanju biti “legitimna i konačna”.

Čekaj bre, pa nećete valjda u Skupštini da pričate o prenošenju urne Nikole Tesle? Nemate pametnija posla tamo da rešavate? Nemamo Muzej Nikole Tesle, rođake i sl? Mi sad treba da se složimo da u Skupštini treba da se bavite ovim pitanjem? Da treba uopšte da se bavite time? Neće moći.

Ajmo dalje – taj saziv Skupštine će kao da pokrene sve bitne organizacije u našem društvu, kao što su SANU, Matica srpska, Beogradski Univerzitet, SPC… Aham, dakle SPC je određena kao veliki i bitni igrač u našem društvu, a ostale verske zajednice nisu? I šta će verske zajednice uopšte u ovoj priči? Nemaju čime drugo da se bave, pa su prešli na nauku? Ili nemaju dovoljno kinte, pa rešili da boostuju prihode od vernika? Crkva, ako već postoji, treba da se bavi verom i vernicima. A vera treba da bude lična, jer kad postane deo identiteta grupe, onda prestaje da bude vera i postaje oružje manipulatora.

Važno je, dignimo glas za razum!

Zbog svega ovoga, pozivam vas da ne verujete ni reč Siniši Malom (naročito jer nije rekao da je potpisani sporazum poništen) i ekipi, već da pratite Facebook grupu “Ostavite Teslu na miru” i 8. marta dođete na protest za poništenje sporazuma o premeštanju urne Nikole Tesle, koji zajednički organizuju Pokret “Spasimo nauku” i pomenuta FB grupa.

#OdbranimoTeslu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.