Sastanak kod ministra Verbića

Bio sam juče na mini okupljanju/druženju/sastanku/tweetupu (ne znam kako bih zvao ovo okupljanje, iskreno) kod novog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđana Verbića, pa rekoh da podelim utiske dok su sveži. Uz to, kao što sam i dogovorio sa ministrom, ovom prilikom delim i nekoliko važnih pitanja na koja će on odgovore dati ili kod mene na blogu, ili na svom blogu, ili na stranicama ministarstva. Ta pitanja sam prikupio u ponedeljak, pre sastanka, na Twitteru i Facebooku, kada sam najavio da ću ići na ovo okupljanje i pozvao ljude da mi proslede pitanja koja imaju za ministra. Kako na samom okupljanju nije bilo vremena za sva moja i pitanja od Vladimira Stankovića (@DedaBor), onda smo se dogovorili da je bolje da nam odgovori pismeno i javno.

Šta ću ja uopšte tamo?

Na okupljanje sam, inače, pozvan od strane Nikole Božića iz Petnice, koji je i organizovao okupljanje. Kako Nikolu nisam lično poznavao pre ovog okupljanja, verujem da mu je moje ime dao upravo Verbić, jer smo već imali finu komunikaciju pre par nedelja, kada sam mu prosledio moje blog postove na temu edukacije (vidi ovde), koje je on pročitao i rekao mi da mu se neke od mojih ideja sviđaju. Poziv sam, s tim u vezi, shvatio kao priznanje i odličnu priliku da upoznam ministra, pitam ga šta me sve zanima i predstavim mu uživo moja razmišljanja na temu reforme obrazovanja i uopšte edukacije. (naročito što je komunikacija sa prošlim ministrima bila kroz pozive na ostavku i analizu gomile izjavljenih gluposti)

Za one koji me ne poznaju toliko, i mrzi ih da čitaju pomenute blog postove i gledaju moja izlaganja na TEDx-u i drugim događajima, evo ukratko: edukacijom mladih i odraslih se bavim već 10-15 godina, najviše u NGO i korporativnom sektoru. Kada govorim o sistemu obrazovanja, govorim najviše o proizvodima tog sistema (jer mi je, što se kaže, kroz ruke prošla gomila talentovane dece sa visokim prosekom ili sjajnim ocenama, sa npr. “najboljeg faksa u zemlji i regionu”), ali i načinu funkcionisanja sistema, metodama nastave i učenja, i naročito vrednovanju. Kako sam radio najviše na internacionalnom nivou, imao sam prilike da direktno sarađujem sa školama (i njihovim proizvodima) širom Evrope, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i vidim na koji način pristupaju edukaciji i vrednovanju znanja, i vidim i dobre i loše strane različitih sistema.

Upravo zato što sam imao prilike da vidim i iskusim sve te sisteme, zato sam i najveći hejter/kritičar i obrazovnog sistema u Srbiji i svih pokrenutih i nezavršenih reformi, “Bolonje”, ali i svih smarača koji su se kroz različite organizacije nakačili na prosvetu i kroz svoje glupe programe konstantno opterećuju i edukatore i korisnike novim sistemima praćenja, obrascima izveštaja, detaljnim planovima rada i sl. To je ekipa koja je edukovana u istom tom sistemu i koja u opisu projekta napiše da je sistem sranje, ali onda kad angažuje ljude na projektu insistira da budu visoko-obrazovani, opet u tom istom sistemu koji hoće da menjaju. Pored njih, tu je i ekipa koja je u sistemu ili oko njega već dugo, i “jako ga dobro poznaje”, pa ne dozvoljava raspravu na temu jer “oni znaju bolje”. Iz tih i mnogih drugih razloga, ja konstantno promovišem i pokrećem rasprave na temu ciljeva i uopšte suštine obrazovanja, i u tim raspravama ne pristajem na izgovore tipa “to u Srbiji ne može”, ili “sada nije vreme za to”.

Negativna selekcija nas je dovela tu gde smo…

Mislim, šta god mi pričali o raznim uspesima i dobro urađenim reformama, ja se uvek vratim na konkretna iskustva, u poslu i životu, sa proizvodima tog sistema i reformi. To su, naravno, loši đaci sa visokim ocenama, često i lažnim diplomama, koji će u Srbiji gotovo uvek bolje proći od onih koji nemaju završen fakultet. Pitajte bilo kog recruitera šta mu je prvi filter kada za neku poziciju bira između 100-200 kandidata, i garantujem da će ogromna većina reći da je to završen fakultet. Ako, sa druge strane, pitate bilo kog poslodavca šta mu je najvažnije kod zaposlenih, gotovo nijedan neće označiti fakultetsko obrazovanje, već znanje i veštine. Pa ipak, glavni sistem vrednovanja je ta skala “stručne spreme”. To ludilo ide toliko daleko da danas imamo predsednika države kojeg zovu Toma Diploma, a i ministra policije koji magistrira 2011. a doktorira 2013. Ne znam, možda je Stefanović neki nindža-štreber, ali ja ipak mislim da ja nafurao tu diplomu jer mu se moglo, a lepo je kad staviš titulu ispred imena.

Sa takvim stavom sam prihvatio i poziv ministra na to okupljanje. Žao mi je što nije bilo više vremena za prezentovanje i raspravu o idejama i konkretnim izazovima (@dedabor je spremio izlaganje od mnimum 45 minuta o tome šta sve treba da se uradi, a direktno je vezano za njegov posao – on je inače direktor škole u Boru :)), ali format okupljanja (gde je bilo najviše priče o tome na koji način najbolje iskoristiti internet i društvene mreže za brzu komunikaciju oko gorućih tema, povezivanju nastavnika radi crowdsourcinga ideja i rešenja itd) i broj prisutnih ljudi to jednostavno nije dozvoljavao. Biće valjda opet neka šansa, a uvek imamo i blogove i društvene mreže. Svakako, ako budu opet organizovali ovakva okupljanja, a koliko sam čuo hoće, preporučujem da daju više informacija o temi okupljanja. Ne mora agenda, ali makar teme, da učesnici znaju šta da očekuju.

Stigao sam, ipak, da pokrenem nekoliko tema sa spiska koji sam napravio pre sastanka:

  • Voleo bih da čujem šta je vizija, a šta osnovni ciljevi za vreme ovog mandata? Čuli smo već da razmišlja 30 godina unapred, ali hajde da čujemo šta se dešava za vreme ovog mandata konkretno.
  • Skrenuo mu pažnju na važnost problema korupcije i činjenice da imamo predsednika koga zovemo Toma Diploma i uopšte da nas je dve decenije negativne selekcije na svim nivoima dovelo tu gde smo.
  • Da reformu ovako važnog sistema, uz svo dužno poštovanje, ne može u realizaciji da vodi ni naučnik ni političar, već osoba koja ima dosta iskustva u change managementu u velikim institucijama. Sad bih dodao i da ta osoba mora da bude potpuno nezavisna u radu, odnosno da odgovara ministru, a da bude zaštićena od mamlaza i raznih tela prepunih stranačkih kadrova. Ta osoba bi vodila proces planiranja sa stručnjacima koji su u timu, a onda, kada je plan gotov, stvarala change agente u svakoj oblasti i svakoj jedinici. Takođe, merenje organizacione kulture i efektivnosti svake obrazovne jedinice ponaosob bi otkrilo “poluge” koje moramo povući da bi se kreirala odgovarajuća konstruktivna kultura (čitaj: u nekim školama je to samo plata, u nekim tehnički uslovi, u nekim politički postavljeni kadrovi, u nekim znanje nastavnog kadra…)
  • Da se u procese donošenja odluka vezano za razne strategije i akcione planove moraju uključiti ključni akteri (profesionalne organizacije, udruženja, studentske organizacije…). Do sada je to bilo najčešće deklarativno.
  • Nostrifikacija je, kako smo čuli na okupljanju, jedna od stvari na kojima već aktivno rade. Nisu, ipak bili spremni da nam kažu konkretniji datum, ali sam ja zaključio da će biti rešeno ove godine.

Pored ovih stvari, koje sam pokrenuo na samom okupljanju, voleo bih da ministar odvoji još malo vremena i odgovori i na ova pitanja i komentare:

  • Šta misli o vaučerizaciji? (LIBEK se nudi da pomogne)
  • Šta misli o privatizaciji delova Univerziteta kroz PPP (npr. FON bude PPP između BG Univerziteta i MIT-a)?
  • Da li profesori/nastavnici treba da budu zaposleni za stalno?
  • Kako gleda na liberalizaciju i indvidualizaciju obrazovanja? Tu mislim na mogućnost da se profesori ne moraju držati slepo plana i programa, kao i na povećanje broja izbornih predmeta i smanjenje broja obaveznih predmeta.
  • Da li je veronauci mesto u školama? Šta će se raditi sa građanskim vaspitanjem, koje je očigledno uvedeno samo zbog veronauke, i katastrofalno implementirano?
  • Kako misli da reši problem političkog/stranačkog postavljanja direktora škola?
  • Da li je drastično uvećan broj novih doktora nauka od uvođenja Bolonje, u odnosu na vreme pre, dobra ili loša stvar?
  • Šta će se desiti sa Univerzitetom u Prištini (odnosno Kosovskoj Mitrovici)? Da li je njegov status definisan Briselskim sporazumom i, ako jeste, na koji način?
  • Pošto se dobijaju oprečne informacije, da li postoji sistem uvođenja u naš sistem obrazovanja dece koja dolaze iz drugih sistema (npr. iz Francuske)? Misli se na decu koja govore srpski, naravno. Navodno postoji poseban program za decu koja dolaze iz inostranstva a govore srpski, ali se ne primenjuje.
  • Ukoliko deca iz poplavljenih područja polažu maturu u avgustu, da li to znači i da će možda izgubiti mogućnost da se upišu u škole u koje su želeli?

Od ministra i njegovog tima očekujem odgovore na ova pitanja ili mailom, ili u komentarima na ovom blogu, ili pak na nekom drugom sajtu/blogu. Svejedno mi je gde će ih objaviti, samo da budu što pre i što konkretniji. Ukoliko se ministar ne oseća nadležnim za neko pitanje ili stavku, molim da napiše ko je nadležna osoba ili ministarstvo. Kada odgovore dobijem, objaviću ih ovde.

Hvala unapred, u ime svih koji su postavljali pitanja na Facebooku i Twitteru pre okupljanja.

—–

Da rezimiram 

Znam da vas zanimaju i drugi utisci, naročito o ministru, i naročito nakon Utiska nedelje. 🙂

Mene, iskren da budem, ohrabruje otvorenost ministra, kao i to što je, pored svih mogućih sastanaka, pregovora i čega sve ne, odvojio vreme da čuje i neke od naših ideja (mislim, ovo je za @DedaBor-a bilo prvi put da bude pozvan u ministarstvo na sastanak sa ministrom, iako je toliko godina direktor škole i to sa zavidnim uspesima), ali i da se zainteresuje za direktnu komunikaciju sa zainteresovanima. Ohrabruje me i ekipa koju okuplja oko sebe – recimo Šuvakov i Đorđević iz ekipe “Odbranimo Teslu”, što mi nekako govori da makar u njegovom kabinetu neće biti negativne selekcije.

E sad, to ne znači da će Verbić nužno uspeti nešto krucijalno da promeni, niti imam nameru paušalno da dajem podršku. Mislim da mu, za velike reforme u ovoj, za Srbiju najvažnijoj oblasti trenutno, treba mnogo više političke podrške nego u bilo kojoj drugoj Vladi do sada. Imamo, na žalost, državu u kojoj se za sve pita i o svemu odlučuje jedan čovek. Voleo bih da grešim, naravno…

U nedostatku takve podrške, krucijalna je podrška zainteresovanih strana, rekao bih. Upravo zato bih voleo da odgovori na sva ova pitanja gore budu što konkretniji, a stavovi što jasniji. Samo na taj način, potpunom transparentnošću ideja (uz već pokazanu otvorenost u komunikaciji), može zadobiti podršku javnosti, a naročito onih najvažnijih – nastavnika i profesora.

Update: i @DedaBor je pisao o okupljanju – http://www.dedabor.com/biznis/prosveta-biznis/sastanak-kod-ministra-prosvete-srdjana-verbica/)

20 Comments

  1. Zeljanaradojicic

    Шта је ово било, састанак посвећен љубитељима пива или носиоцима образовног система Србије? 😉 У земљи, где у образовном систему ради већина женског кадра, видети пун кабинет јачег пола, уопште не охрабрује. Искрено, ако је тема састанка имала додирне тачке са образовањем, а јесте велике, не видим разлог да се окупе само мушки представници /и на фудбалској утакмици више је женске популације/.

  2. Pingback:Sastanak kod ministra prosvete Srdjana Verbica - D E D A B O R

  3. PeckoPivo

    A ako nije imala veze sa obrazovanjem, onda je Ok da budu samo muški? 🙂

  4. Zeljanaradojicic

    Нормално. Ако се радило на унапређењу производње Пећког пива, не видим нарушавање баланса родне равноправности.

  5. Pingback:Utisak posle Utiska nedelje | OBLAK ZNANJA ZA UČITELJE

  6. PeckoPivo

    Zeljanaradojicic Hoćete da kažete da žene ne piju pivu? Kakva je to sad diskriminacija? Koja su to “ženska” pića, moliću lepo? 🙂
    On a serious note, molim Vas da prvo pročitate tekst, a onda i druge moje tekstove na temu, pa da se onda vratite i komentarišete (da ste pročitali, znali biste da sastanak nije bio posvećen ni nosiocima obrazovnog sistema, ni ljubiteljima piva).
    Mislim, ako Vam je to što nijedna žena nije bila jedina stvar koja Vam ne odgovara, drago mi je zbog toga. To se bar lako da ispraviti. No, ja bih ipak voleo da budete malo konstruktivniji i date neki konkretniji predlog umesto zajedljivih komentara.

  7. Educratia

    Hej, ti! Pišče ovih redova! Glup si ko noć!
    Poznati su psiho-socijalni, poslovni, neo-marksistički gurui, agenti promjena iz čijih si džepnih priručnika i seminara ispiranja mozga ovo naučio, jer ne vjerujem da si čitao cijela njihova (ne)djela. Problem je što će takvi kao ti postati korisni idioti (change agents) koji će ove nebuloze primjenjivati nad nečijom djecom i nad njihovim roditeljima i nastavnicima a uz pomoć ministara i ostalih agenata… Taj će problem oni sami i riješiti tako što će se po ko zna koji put riješiti korisnih idiota kada dođu vrijeme za to… 😉

  8. Educratia

    PS: „Kolege odozdo koji prihvataju politički korektne pojmove (rodna ravnopravnost) kao i svi dobri agenti promjena ispranog mozga.”

  9. Zeljanaradojicic

    Коментар уопште није заједљив, а како је ова држава доста новца утрошила на оснаживање министарстава, агенција, јавног и невладиног сектора, управо на оснаживање у сфери родне равноправности, бесмислено је видети овакву слику у министарству које покрива сектор где је већински кадар женске популације.
    Текст сам детаљно прочитала и ништа нисам сазнала, осим дилема, питања и подпитања од којих врцају друштвене мреже.
    П.С. Нема потребе да будете тако оштри, ништа не замерам вама лично, јер и сами у тексту кажете да су вас позвали људи из Петнице.

  10. Zeljanaradojicic

    Еј , Боки, Боки 😉

  11. Educratia

    Zeljanaradojicic Osnažiti, rodna, ovi termini iz članka, pa vas te dvoje savršen par.

  12. Pingback:Граница за живот | Био-блог

  13. PeckoPivo

    Zeljanaradojicic pa i nisam nešto oštar bio 🙂
    mišljenja sam, a Vi se složite ili nemojte, da je besmislen razlog za pozivanje žena taj što je većinski kadar u prosveti ženskog roda. Kao što rekoh, 3 žene su bile pozvane, ali nisu mogle da dođu. Inače, da sam ja pravio spisak, pozvao bih još žena, ali ne zato što su žene.

  14. PeckoPivo

    Educratia jao što volim kad komentar počne ad-hominemom 🙂

  15. SajberVanderlast

    O pa da, napao te je vrlo agresivno jer mu, pretpostavljam, ideš na živac. Ali ipak je u pravu kad te kritikuje zbog “change agents” i  “Change management” termina. Pretpostavljam da si time hteo da prepoznamo ideološku potku tvog razmišljanja i obrazovanja. 
    Ja bih baš volela da ne vidim ni jednog “MENADŽERA” ničega na mestima gde se sprovode reforme (ne samo u obrazovanju). Baš bih volela da vidim, ali ne verujem da ću videti išta drugo. 

    PeckoPivoEducratia

  16. SajberVanderlast

    Znamo se PeckoPivo “sa Interneta” godinama unazad. Pratim ja iz prikrajka kako ide tvoj razvoj što se tiče “rodne ravnopravnosti” – mogla bih “development timeline” da ti napravim, onako, seksi jedan timelinea la Istok Pavlović.
    No, sad bi baš mogao da se potrudiš da UVAŽIŠ komentar koji ti je Zeljanaradojicic  piše. I da ga ne nazivaš “zajedljivim” jer ona ima svo pravo da piše sve ono što bi ti i neki muškarac napisao (pogledajmo @edukratia diskurs) – ali ti ne bi istakao da je komentar “zajedljiv”. 

    Uostalom, jesmo mi slepi ili si ti PRVO PRISTAO da (vidno iznerviran što tebi BOTE MOJ postavljaju takvo pitanje a ti si ovde najveći feminista i korektan… LOL), pa si joj odgovorio: 
    “A ako nije imala veze sa obrazovanjem, onda je Ok da budu samo muški? :)”

    a onda si njen komentar nazvao “zajedljivim”? 
    Inače, rodna diskriminacija JESTE vidljiva i ONLINE a na ovom sastanku – sramotno je što VI SAMI niste nijednu koleginicu predložili. 
    Kad ste već toliko nominalno za “rodnu ravnopravnost”.
    BTW, ja nemam problem  da kažem da sam feministkinja i da je termin “rodna ravnopravnost” težak bulšit.

  17. SajberVanderlast

    A što ga nisi pravio? I ZAŠTO TI NAMA pričaš “da sam ja pravio spisak”. 
    Idi bre davi DedaBor i ostale (FACEPALM Torbica ENDLESS FACEPALM) da ukapiraju da su fejlali. 
    To ti radi, umesto da se pravdaš. I molim te nemoj da se BUSAŠ u grudi nikada nigde molim te, da si “za rodnu ravnopravnost” – kad taj nedostatak žena nisi IZNEO svojim kolegama tamo na sastanku i MINISTRU LIČNO – to jeste veliki problem. 
    PeckoPivo Zeljanaradojicic

  18. PeckoPivo

    SajberVanderlast PeckoPivo Zeljanaradojicic Da nisam uvažio komentar, ne bih odgovarao na isti na način na koji sam odgovorio. Moje “A ako nije imala veze sa obrazovanjem, onda je Ok da budu samo muški? :)” je imalo za cilj da joj ukaže da je poređenje glupo (mo’š misliti, ako su ljubitelji piva, onda nije narušen rodni balans). A ono posle, uz ogradu da je “zajedljiv” možda prejaka reč koju sam u tom momentu iskoristio, je prilično jasno – voleo bih od nje neki konstruktivni predlog za ubuduće.  
    Kako već imaš formirano mišljenje o meni i mom razvoju, onda je džaba da se objašnjavam, ali ću svakako još jednom reći: da, voleo bih da su se pojavile pozvane žene i da ih je još bilo pozvanih, ali ne zato što je prosveta prepuna žena, već zato što mislim da na mom TL-u ima super žena koje bi mogle da doprinesu diskusiji. 

    a za ovaj komentar vezano za diskurs i educratiu – mislim da je jasno iz mog komentara da ne nameravam da raspravljam sa nekim ko me u prvoj rečenici naziva glupim.

  19. SajberVanderlast

    Jedan jedini problem jeste sa vama kojima je tviter ekskluzivitet udario u glavu, jeste što ja idem okolo i objašnjavam ljudima (pogotovo ženama) da nema ničeg IZUZETNOG na tom TW, da na toj mreži nema ništa IZNADPROSEČNO u toj količini da bismo se lomili da IKADA VIŠE IKOME PRIČAMO O TOME DA SMO TVITERAŠI ILI FEJZBUKAŠI. 
    Razumeš li ti mene ili ne? Zaista je zamena teza pričati o tome da je MINISTAR pozvao “TVITERAŠE” (od kojih je masa njih – uključujući i dugogodišnjeg “politički neutralnog” državnog činovnika kao i namazanog prevaranta Kizu koji “živi od Interneta”  – gonna go puke!)…
    Konačno, super da si se predstavio u uvodu teksta. Ali molim te, zašto ti misliš da ste vi tamo pozvani kao “tviteraši”. Ajde mi na to pitanje odgovori. Zašto neko zove “tviteraše”? Smena generacija? LOL
    btw. briga me šta je na tvom tajmlajnu. poenta jeste: KRITERIJ PO KOME STE VAS PAR POZVANI nije JASAN. Kako tek da nam bude jasno zašto žene koje su pozvane nisu došle? LOL 
    I ako možeš da navedeš imena tih NEODAZVANIH žena, pa da mi bude jasnije ko ovih dana igra “sa momcima”. 😉 Molim te lepo. 
    PeckoPivo SajberVanderlast Zeljanaradojicic

  20. PeckoPivo

    SajberVanderlast PeckoPivo Zeljanaradojicic Ma kakav bre tviter ekskluzivitet. Zvali su, koliko sam shvatio, te ljude jer su hteli da razgovaraju o komunikaciji na društvenim mrežama, tehnologijama i sl, jer nemaju iskustva u tome i to ministarstvo nikada nije komuniciralo direktno sa ljudima. Da li je to prava ekipa za takav skup? Ne bih znao da ti kažem. Ono što znam je da sam na sastanku čuo i super ideje, ali i one sa kojima se ne slažem ni malo. Voleo bih da su došli još neki ljudi koji se razumeju i u komunikacije i u obrazovanje. 

    Slažem se da je potpuno glup izraz “tviteraši” i ne volim kad me neko zove na bilo kakav događaj zato što sam “tviteraš”. Ako već pratiš moj rad, znaš da se ne pojavljujem na tweetupovima, gotovo nikad. 
    Ne mogu da tvrdim za druge, ali mogu za sebe da sam pozvan jer sam proaktivno slao ideje i mišljenja Verbiću. Ako su me zvali zato što imam 7000 pratilaca na tviteru, to je onda njihov problem (iako, stvarno mislim da me nisu zvali zbog toga). Ja sam svoju šansu iskoristio, i ministar je to prihvatio i nadam se da će ispuniti obećanje i odgovoriti jasno i koncizno na postavljena pitanja. 

    Napisao sam isto negde – uopšte mu nije bilo prijatno kad su krenuli na tviteru da postavljaju pitanja o ženama na okupljanju. Mislim da je skapirao grešku, a videćemo u narednom periodu da li je zaista tako. 
    Ne znam imena pozvanih žena. Nikola Božić nam je rekao da su tri bile pozvane, ali da nisu mogle da dođu (vreme nije odgovaralo, ili tako nešto). 

    I za kraj – ne, nisam na sastanku prozivao ministra što nema žena na sastanku. Koliko god mislio da je to važno, meni je u tom trenutku prioritet bio da iskoristim priliku za ono za šta sam došao, i nije mi bilo ni na kraj pameti da to spominjem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.