SUPER GRAĐANIN!

Obožavam kad se moderne tehnologije koriste za društveni aktivizam!

Ushahidi je platforma koja je često korišćena u ove svrhe (npr. jazakraljevo.rs), a koja omogućava da na izuzetno lak način nešto “mapirate”, odnosno pokažete na mapi mesto i opis nekog događaja.

Dokukino, regionalna organizacija građanskog društva, je iskoristila ovu sjajnu platformu da u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) kreira platformu “Super građanin” na www.supergradjanin.com, koja pruža mogućnost građanima da brzo i efikasno sami učestvuju u brzom i efikasnom evidentiranju slučajeva nasilja. Jednostavnim pristupom preko ličnih Fejsbuk i Tviter naloga, građani i aktivisti moći će da prijave slučajeve nasilja postavljanjem fotografija, video zapisa, u vidu pisanih poruka, kao i slanjem SMS-a.

Ideja je da ovo mesto postane neka vrsta alternativne baze podataka nasilja, da pokaže građanima gde se nasilje vrši, koja vrsta i sl, te da pokrene na akciju. Činjenica je da podaci o nasilju generalno postoje, ali su oni deo nekih većih istraživanja koja najčešće ne dopiru do nas, “običnih građana”, a ovakva platforma to može da nam približi.

Uključite se na www.supergradjanin.com, jer “kad se Građanin uloguje na net, događa se neverovatna promena! Građanin postaje Super Građanin – uvek spreman da stupi u akciju. Super Građanin nije policajac, nije vlast, nije snagator. On je savestan građanin koji čini ono što je u njegovoj moći – kada svedoči nasilju, on ga prijavi na internetu!”

 

5 Comments

  1. NebojsaRadovic

    Sjajan je logo 🙂

  2. Sjajna je i akcija!

  3. Girls, you have been poisoned? In a Marc Jacobs poison. Willing to indulge in the world of Marc by Marc Jacobs able to extricate themselves. Marc by Marc Jacobs Handbags sweet. Fresh, nostalgic, still some sexy. Lively, pleasant Marc by Marc Jacobs Bags, is also a refined and elegant choice. Whether Marc Jacobs Handbags, or Marc Jacobs Bags have to make women irresistible charm.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.