Samsung Galaxy Note na testu

Već neko vreme eksperimentišem raznim uređajima na našem tržištu, sve u potrazi za “dobitnom kombinacijom” koja će zadovoljiti moje privatne i poslovne potrebe.

Kod kuće koristim desktop PC koji igra ulogu “centra sveta”, a pored njega još i 2 HDD-a po 2Tb (wifi backup plus multimedia storage). Moje malo carstvo u kojem uživam kad god sam kod kuće. 🙂

Međutim, u poslednjih par godina sam najčešće na putu, pa su mi mobilni uređaji postali jednako važni, ako ne i važniji. Na poslu koristim 2 laptopa – stari HP sa Windows XP-om i Macbook Pro sa MacOSX-om (koji nosam sa sobom), i uz to Blackberry 9700. Privatni telefon je HTC Desire, a uz to imam i Samsung Galaxy Tab 10.1 tablet. Znam da mnogima to može da zvuči čudno, ali ja stvarno sve to koristim. 🙂

E sad, iako sam više nego zadovoljan tabletom koji imam (u poslednje vreme ga češće koristim na sastancima nego laptop), nekako sam imao osećaj da mi je jedan od 2 android uređaja višak, te da bi mi “nešto između” bilo dobro rešenje.

Samsung Galaxy Note sa svojih ekranom od 5.3 inča i olovkom kreiranom specijalno za ovaj ekran, upravo pokušava da upadne u tu kategoriju.

Galaxy Note na poslu

Prilikom testiranja nisam hteo da uređaj posmatram geek-ovski (koga zanimaju detaljne specifikacije, može da ih vidi ovde) već kao poslovni korisnik. Napomenuću ipak da je uređaj prava zver. 🙂

Dakle, pokušao sam da uređaj uključim u svoj život na 5 dana i vidim da li ću moći da se naviknem na njega i iz upotrebe izbacim mobilni i tablet. Instalirao sam na njega sve omiljene aplikacije, i to:

Dropbox za pristup podacima
Evernote za beleške
ES File Explorer za upravljanje podacima (odličan jer je moguće pristupiti i fajlovima na računarima preko wifi-a)
Do It Tomorrow za podsetnik
iClickr za upravljanje PPT-om preko wifi mreže
Unified Remote za daljinsko upravljanje aplikacijama na računaru
TeamViewer za upravljanje računarima preko interneta
Feedly, Pulse, News360, Zinio, Google Reader i Google Currents za vesti i RSS
MX Video Player i BS Player za gledanje filmova i serija
Analytix za praćenje Google Analytics statistika
uTorrent Remote za upravljanje torrentima na udaljenom računaru

Uz sve ovo, dao sam šansu i aplikacijama koje je Samsung specijalno razvio za ovaj uređaj, i neke od njih su stvarno sjajne.

Photo by Slashgear.com

S-Planner – odličan, možda i najbolji kalendar na androidu. Lak za korišćenje, pregledan, lep, lako se povezuje sa Google kalendarom, ali i sa Exchange serverom i Facebook-om.
S-Memo – aplikacija koja izvlači maksimum iz činjenice da je ovo uređaj sa velikim ekranom, specijalnim stylus-om i na androidu, što znači da sve ono što kreirate olovkom, importovanjem mape, fotografije ili zvuka, možete na lak način podeliti sa prijateljima na lak način svojstven samo androidu.
Video Maker  – super app za brzo editovanje video fajlova direktno na uređaju.
Readers Hub –  zanimljiva aplikacija koja spaja 3 eksterna servisa, i to PressDisplay za novine, Kobo za knjige i Zinio za časopise.

Pored ovih aplikacija, istakao bih i 2 servisa koja nisam video ni na jednom drugom uređaju do sada, a koji dodaju vrednost i telefone pretvaraju u prave multimedijalne kućne uređaje:

All share – ako ste srećnik koji ima DLNA (Digital Living Network Alliance – više informacija ovde) uređaj, obožavaćete ovu aplikaciju jer je deljenje fotografija, muzike ili video fajlova preko wifi-a direktno na DLNA uređaje (recimo TV) toliko lako da je to neverovatno.
WiFi direct – sjajna opcija koja omogućava direktno povezivanje sa drugim wifi uređajima, bez potrebe za access point-om ili ruterom. Bluetooth postaje bespotreban, što je sjajno.

Da li je to – to?

Lako je zaključiti da je potencijal ovog uređaja ogroman, iako ima i par negativnih strana. Recimo, fabrički dolazi sa Android verzijom 2.3.5, koja i pored svih kozmetičkih detalja oko kojih se Samsung potrudio, ipak ne izvlači maksimum iz ovakvog uređaja. Honeycomb (3.1) bi mnogo više odgovarao, bar dok ne stigne update na Ice Cream Sandwitch (4.0). Pored toga, najveći minus je baterija, odnosno neprilagođenost softvera koja prosto jede bateriju, tako da najjača do sada baterija viđena u telefonima – 2.500 mAh – i dalje traje samo 1 dan. Treća i poslednja stvar koja je mene malo odbila od Note-a je što sam naviknut na 10.1 ekran za sve ono što bih inače radio na tabletu, a naviknut na manji ekran od ovog za sve ono što radim na telefonu.

No, kad bolje razmislim, za većinu korisnika to i nisu neki minusi – svejedno smo svi već navikli da sve svoje uređaje pred spavanje stavimo na punjač, a ako niste geek kao ja, verovatno vas razlika između androida 2 i 3 neće ni zanimati. Ovo treće što sam naveo je verovatno samo stvar navike, ništa više od toga. Ako do sada niste koristili 10.1 tablet, ova veličina ekrana će vam verovatno biti fenomenalna.

Sa druge strane, ono što će vas zanimati je da je ovo fantastičan uređaj za poslovne korisnike. Bilo da hvatate beleške na sastancima, upravljate prezentacijom na projektoru, komunicirate (mail, chat, fb, twitter, štagod), planirate (kalendari, podsetnici), prepravljate bitna dokumenta u poslednjem trenutku dok u isto vreme telefonirate itd, siguran sam da ćete uživati u svemu tome dok koristite ovo malo čudovište.

Meni se pokazao sjajnim – nije “izdao” nijednom, brzo startuje aplikacije (znate ono “ček da ti pokažem na telefonu”), lagan je (nisam osetio dodatni teret u ručnoj torbici), gledanje filmova na njemu je potpuno uživanje, tastatura je najpreciznija i najbrža do sada na svim android uređajima na kojima sam radio, a tviterašima će se svideti i to što Plume pokazuje 3 kolone u horizontalnom pogledu, kao na velikim tabletima. 🙂

Sve u svemu – fenomenalna naprava. Ja sam je isprobao kao biznis korisnik, ali bih je preporučio svima koji žele više od telefona, ali ne žele da kupuju dodatni tablet uređaj.

Samsung Galaxy Note sam na testiranje dobio ljubaznošću Vip Mobile, te im se ovom prilikom zahvaljujem.

 

8 Comments

  1. NebojsaRadovic

    Kao što rekoh juče, za moj ukus je zaista preveliki i pre mi je mali tablet nego veliki telefon. Ekran je impresivan ali svojom veličinom eliminiše iz ciljne grupe verovatno sve žene i dobar deo mlađe populacije koja ne trenira basket 🙂

  2. Dell Streak je izgubio bitku na 5″, videćemo kako će se Note pokazati… 🙂
    Što se tiče DLNA streaminga, nije neophodno imati skupi TV najnovije generacije, dovoljan je običan PC sa Windows Media Player-om.
    Samo je potrebno odobriti “remote control” plejera, klikom na Stream -> Allow remote control of my player. Naravno, PC i telefon moraju biti na istoj mreži.

    • Da da, znam, ali vec imamo brdo aplikacija na androidu kojima i bez DLNA mozes da pustas multimediju na kompu i obratno (VLC Direct cak ima i mogucnost konverzije fajla pre pustanja)..
      ali to su oba preko wifi rutera, ne direktno 🙂

  3. MilutinMladjenovic

    @Nikola, pročitah te u dahu, nego da te pitam:da li ovaj je telefon što si ga opisao-dobar recimo za snimanje košarkaške utakmice u manjim halama ? Imaš li taj podatak, znanje o toj usluzi?

  4. Pingback:(both) Hands on Samsung Galaxy Note | EPIC.rs

  5. Могу рећи ,да сврсисходнији опис нисам могао пронаћи. Захвaљујем на помоћи,пошто је дилема била,да ли или не у односу на ”galaxy S II ”! Позз

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.