OCAT – Alat za proveru kapaciteta organizacija civilnog društva

Ekipa iz McKinsey&Company je napravila odličan alat za procenu/proveru organizacionog kapaciteta NGO-ova (nevladinih, neprofitnih, organizacija civilnog društva, kako god ih zvali) i uopšte organizacija koje se bave društvenim promenama (dakle i društvenih/socijalnih preduzeća), i stavio ga na korišćenje potpuno besplatno. Za njih je to verovatno prilika da saznaju više o organizacijama ovog tipa, a organizacije dobijaju vrhunski alat koji im može pomoći da razumeju u čemu su dobri, a gde treba da se poprave. Alat organizacije mogu da koriste za self-assessment, ali i da ukažu potencijalnim donatorima na to s kim rade. OCAT inače postoji već 10 godina, a pre par meseci je objavljena verzija 2.0.

Šta je Organisational Capacity Assessment Tool?

Dakle, to je online upitnik koji popunjavaju zaposleni i volonteri organizacije, i koji onda analizira i sumira odgovore u izveštaj. Alat procenjuje 10 oblasti unutar definisanog okvira (Capacity Framework), i to:

OCAT Capacity Framework
OCAT Capacity Framework
 1. Aspiracija – Misija, vizija i glavni ciljevi, koji zajedno artikulišu svrhu organizacije i smer kojim se kreće.
 2. Strategija – koherentan skup aktivnosti i programa usmerenih na ispunjavanje glavnih ciljeva organizacije.
 3. Rukovodstvo, zaposleni i volonteri – kolektivna sposobnost, iskustvo, potencijal i posvećenost
 4. Finansiranje – Sistemi, pojedinci, kao i budžetski procesi koji omogućavaju da organizacija ima dovoljno finansijskih resursa da funkcioniše na održivi način.
 5. Vrednosti – Vezivno tkivo koje povezuje celu organizaciju, uključujući i zajedničke vrednosti i prakse, norme ponašanja…
 6. Organizaciono učenje i inovativnost – Merenje učinka, informacioni sistemi, mehanizmi prepoznavanja naučenog, inovacije koje organizacija koristi.
 7. Marketing i komunikacije – Sredstva kojima se organizacija koristi da promoviše svoju svrhu i ciljeve.
 8. Zastupanje – (za organizacije koje se bave zastupanjem)
 9. Upravljanje procesima – Operativni, procesi donošenja odluka, ali i procesi upravljanja rizikom – svi procesi koji utiču na sposobnost organizacije da bude uspešna u onome što radi.
 10. Organizacija, infrastruktura i tehnologija – Kombinacija sistema upravljanja, IT sistema, fizičke infrastrukture, operacionog dizajna, međufunkcijske koordinacije, ali i individualnih opisa poslova – sve ono što oblikuje organizacionu strukturu.

Za organizacije koje se bave zastupanjem postoji i poseban set pitanja (Strategija zastupanja, planiranje, organizacija zastupanja, situacija u oblasti delovanja, efektivni uticaj, komunikacija).

Kako se koristi?

Da bi vam alat stvarno i koristio, idealno je da upitnik popune svi zaposleni, volonteri, ali i članovi upravnog i drugih odbora koje vaša organizacija ima, te da svi zajedno analizirate dobijeni izveštaj. Popunjavanje iziskuje nekih 60-90 minuta (uz mogućnost “snimanja pozicije”), pa i nije neka velika investicija u vremenu.

Odlična stvar je što je popunjavanje upitnika potpuno anonimno (izveštaj je analiza prikupljenih informacija, nema indivualnih odgovora i sl), pa svi u organizaciji mogu da budu iskreni u svojim odgovorima.

Registracija je jednostavna – jedna osoba iz organizacije se registruje ovde, popuni osnovne informacije o organizaciji i pošalje pozivnice svima koji treba da popune upitnik. Oni dobiju e-mail, kliknu na link, i to je to.

Iskustvo?

Kako trenutno nisam deo organizacije koja je dovoljno zrela za ovakav “assessment” (Habče je još uvek mlada i zelena organizacija), pozvao bih vas da, ukoliko iskoristite alat, javite vaše iskustvo. OCAT zvuči zaista sjajno, i razvija se već 10 godina, što već zvuči super (a i iskustva organizacija iz ovog izveštaja zvuče odlično), ali je lično iskustvo neke organizacije iz našeg regiona ipak bolji indikator. Dakle, iskoristite alat i javite se. 🙂

One Comment

 1. Pokušaću da primenim na svoju organizaciju, pa ću javiti iskustva. Organizacija postoji već 15 godina, ima svoje boljke, ima stvari koje su konstantno dobre, ali je tim koji je trenutno vodi relativno mlad (tek 7 meseci radi u ovom sastavu). 
  Jedino što može da bude “loše” je da rezultat bude nešto što je već očigledno i meni, i članovima tima. U svakom slučaju, biće to dobra osnova za strateško planiranje krajem avgusta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.