Otvoren konkurs Foruma za zelene ideje 2015

Zelene ideje 2015

Pre par dana je otvoren konkurs nacionalnog Foruma za zelene ideje za 2015. godinu i traje do 25. maja. Ja ću, kao i prošle godine, biti ambasador ovog projekta, čemu se stvarno radujem.

Organizatori (Erste Banka, Trag fondacija i Fond braće Rokfeler) imaju za cilj podsticanje pojedinaca, udruženja i malih preduzeća da razviju zelene biznis ideje, koje koriste lokalne resurse i revitalizuju tradicionalnu proizvodnju. Na konkurs se mogu prijaviti projekti koji ravnomerno obuhvataju sve elemente održivog razvoja, odnosno koji pored finansijske održivosti, takođe i kreativno rešavaju ekonomske, društvene i probleme životne sredine. Prednost će imati ideje koje se pre svega oslanjaju na lokalne resurse, uključujući zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština, a uz to sadrže i nacrt poslovnog plana, kao i plana zaštite i unapređenja životne sredine.

Tri ideje koje budu ocenjene kao najznačajnije za važne promene na lokalnom nivou biće nagrađene sa po 5.000 dolara. Pored nagrade na nacionalnom forumu, sve tri nagrađene ideje učestvovaće u julu 2015. godine na regionalnom Forumu Fonda braće Rokfeler (RBF) na Kosovu, uz mogućnost da se takmiče za dodatnu nagradu od 10.000 dolara. Nagrađeni projekti biće dodatno podržani putem konsultacija i mentorstva sa ciljem da postanu konkurentne i održive na duži period.

Ovo za dodatnu podršku je naročito važno i korisno i, po mom mišljenju, vredi mnogo više nego novac koji pobednici dobiju.

Prošle godine sam obišao pobedničke ideje za 2013. godinu – solarni tricikl iz Subotice, solarnu sušaru iz Raške i eko hostel u Užicu – i sjajno se proveo obilazeći ih i pišući o njima i promovišući ovaj sjajni konkurs. Ove godine imaću to zadovoljstvo da u narednih mesec dana obiđem pobedničke ideje za 2014. godinu – farmu glista u Subotici, automatizovanu protočnu sušaru za voće, povrće i začine u Kniću i proizvodnju organskih jaja i hrane za kokoške u Valjevu.

Bukvalno jedva čekam da ih posetim jer je neviđeno dobar osećaj kad vidiš šta sve ljudi urade sa minimalnom investicijom. 🙂 Dok ih ne obiđem i napišem priče o njima, imate ponešto o njihovim idejama u ovom mom postu.

Konkurs za 2015. godinu

Konkurs je otvoren 5. maja i traje do 25. maja u 17h. Na konkurs se mogu prijaviti registrovana udruženja prema Zakonu o udruženjima, pojedinci, kao i mala preduzeća i preduzetnici koji imaju godišnji obrt manji od 10.000 evra.

Na konkurs se prijavljujete tako što popunite ovaj formular i u navedenom roku ga pošaljete na adresu zeleneideje@tragfondacija.org.

Više o konkursu, kriterijumima i samom procesu odlučivanja pročitajte na sajtu Trag fondacije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.