Zelene ideje 2016 – Treehouse Camp na Kameničkom visu

Ponovo je otvoren jedan od omiljenih mi preduzetničkih konkursa – Zelene ideje 2016. Konkurs traje do 2. maja u 17h i skroz je otvoren – mogu se prijaviti pojedinci, udruženja i mala preduzeća i preduzetnici. Tri pobedničke ideje dobiće po 5.000 dolara, konsultacije i mentorstvo tokom cele godine, kao i priliku da se takmiče i na regionalnom Forumu gde mogu da osvoje još 10.000 dolara. Više informacija o samom konkursu i načinu prijavljivanja možete naći ovde.

Na konkursu 2015. pobedničke ideje bile su “Dve stolice i majstorice”, projekat reparacije i restauracije strog drvenog nameštaja Mile Rosić iz Beograda, “Eko kamp Vukasovci” Konjičkog kluba Aranđelovac i “Treehouse camp” Udruženja za lokalni razvoj Kamenica iz Niša.

Ovo je, inače, već treća godina kako podržavam Zelene ideje. Prošle i pretprošle godine sam obišao sve pobednike i pisao o njima, što možete čitati ovde. Ove godine dobio sam i pomoć, i to sjajnu, pa sam obilaske podelio sa Markom žvakom i televizijom N1. Dušan i Dušan su obišli Dve majstorice i napravili priču o njima, a N1 se pozabavio Eko kampom Vukosavci. Meni je pripala ta čast da posetim čuveni Kamenički vis kod Niša i predstavim vam Treehouse camp.

Kamenički vis

O Kameničkom visu slušam, inače, već godinama, ali do sada nisam imao prilike da i odem da vidim. Sve što sam znao je da je u pitanju lepo izletište, da je na samo 20 minuta od centra Niša i da je otprilike vazdušna banja i da je idealno mesto da odeš na celodnevni porodični izlet i roštiljanje, kao i da je zimi super mesto za sankanje i sličuganje.
Nisu me lagali, stvarno je prelepo.

Kamp naselje “Šumski cvet”

E sad, da je samo livada, bilo bi i dalje lepo, ali realno ne toliko zanimljivo. Ono što Kamenički vis čini specijalnim je mini naselje u šumi. Oni ga zovu Kamp naseljem, ali meni se nekako ne dojmi taj opis pa ih radije zovem šumskim kućicama.

Naselje se zove “Šumski cvet” i sastoji se od 21 drvene kućice u kojima ima mesta za 100 ljudi. Svaka od njih ima kupatilo, struju, nameštaj itd. Povezane su osvetljenim stazama (kažu da ima oko 1200m staza), i u neposrednoj blizini sportskih terena, restorana, ski staze/livade. Naselje je izgrađeno odavno, još u Titovo vreme, ali, sem restorana, nije u funkciji više od decenije.
Ekipa okupljena u Udruženju za lokalni razvoj Kamenica je odlučila da to promeni, preuzela naselje na upravljanje na 10 godina i sada radi na renoviranju kućica i staza, ali i na sadržajima koje imaju za cilj da privuku mlade.

Same kućice su, kada su oni ušli u njih, bile u vizuelno očajnom stanju. Ako možete da zamislite kako može da izgleda kuća u šumi koja nije održavana 10 godina – e baš tako. To, naravno, ne znači da su potpuno propale. Srećom, naselje je planski građeno pa je konkstrukcija jaka, drvo koje je korišćeno dobro obrađeno, osvetljenje u naselju “bulevarsko”, odnosno nakačeno na sistem javne rasvete, ima vodovodnu i kanalizacionu mrežu, sistem za prečišćavanje vode itd. Međutim, ipak je potrebno mnogo posla i ulaganja da se kućice i celo naselje dovedu u red.

Volonteri

Kako ekipa okupljena oko Udruženja nema mnogo sredstava, moraju da se oslone na svoje volontere i saradnju sa drugim volonterskim organizacijama. Njih je u Udruženju 20-ak aktivnih stalnih članova i 100-ak povremenih volontera. Interesantno je da nemaju zaposlena lica u Udruženju, već su svi volonteri i sva prikupljena sredstva usmeravaju na “akciju”. Već su organizovali jedan međunarodni volonterski omladinski kamp, a planiraju još 2 do kraja godine. Kroz organizaciju tih kampova dobijaju volontere koji pomažu u uređivanju naselja, ali u isto vreme i testiraju programske sadržaje i život samog naselja.

Procena potrebnog novca za renoviranje svega je oko 50.000 evra, međutim upravo zato što imaju toliki broj volontera, oni uspevaju da naselje dovedu u red i puste u rad za 3x manju sumu. Sjajna, zaista sjajna ekipa koja obožava svoj kraj i želi da ga pokrene.

Sadržaji iliti zašto bi neko došao u Treehouse Camp?

Da bi naselje živelo, nije dovoljno da se samo sredi vizuelno i tehnički. Svesni su toga u Udruženju i kažu da je sređivanje naselja u stvari samo alat, a ne cilj. Ono što oni žele je da povežu i uvežu sve organizacije i sve sadržaje koji postoje u okolini i pokrenu ovaj nerazvijeni i siromašni kraj. Na primer, u blizini je, pored poznate Cerjanske pećine koja ima podzemne sale veličine fudbalskog terena, još 20 pećina a među njima i takozvana Milutinova pećina u kojoj je speleolog Milutin Veljković oborio Ginisov rekord boraveći zazidan u njoj 465 dana. Takođe, kraj je bogat endemskim vrstama bilja, kao što je Ramonda Serbica, a u nekim od pomenutih pećina žive endemske vrste daždevnjaka i slepih miševa.

Ekipa iz Udruženja želi da kamp privuče mlade iz celog sveta, i planira da organizuje ili ustupi prostor drugim organizacijama da organizuju besplatne ili subvencionisane skupove, naročito onima koji se bave očuvanjem prirode, kulturnog i istorijskog nasleđa.

Takođe, iako je sve vezano za prirodu, ne beži se ni od tehnologije. U razgovoru sa Dejanom Mitićem iz udruženja čuo sam baš dobre ideje za povezivanje online i offline edukacije, na primer skype javljanje poznatog speleologa iz pećine u toku same edukacije u kampu i sl.

Pored toga, celo okruženje je savršeno i za rekreaciju, šetnju i odmor, pa i sam planiram da porodično odemo tamo na nekoliko dana. Da napunimo baterije, što se kaže.

Zelene ideje su fantastične

Prosto je neverovatno šta sve odlična ideja, malo novca i mnogo energije mogu da učine. Prva polovina naselja počinje da radi već za 1. maj, a verujem da će i ostale brzo biti uređene. Najlepše u celoj priči oko ove ideje je to što su organizatori odlično prepoznali da je ovo naselje izuzetno važno ako žele da pokrenu ceo kraj. Sve te pećine i ostali sadržaji ne mogu se tako lako uvezati bez smeštajnih kapaciteta i Dejan i ekipa su to uvideli, skupili hrabrost i preuzeli rizik iznajmljujući naselje na 10 godina. Izuzetno mi je drago i što postoje projekti poput Zelenih ideja koji mogu da prepoznaju ovakvu inicijativu i podrže je. U ovih nekoliko godina postojanja Zelenih ideja videli smo stvarno najrazličitije vrste preduzetničkih inicijativa, pa nema sumnje ni da ćemo ove godine imati prilike da vidimo još sjajnije ideje. Baš se radujem rezultatima konkursa, a vi, ako imate neku “zelenu ideju”, ne zaboravite da je rok 2. maj u 17h. 

———
Blog PeckoPivo.com aktivno podržava konkurs „Zelene ideje“ u saradnji sa Erste Bankom, Trag Fondacijom i Fondom braće Rokfeler (RBF).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.