Mladi u riziku

Da li ste ikada čuli za izraz “mladi u riziku”?

Ja nisam, do pre par dana. A siguran sam ni puno vas koji ovo čitate.
A pričamo o tome često, na ovaj ili onaj način.

Elem, Timočki omladinski centar (TOC) smatra da su mladi u riziku mlade osobe od 15 do 30 godina (u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade) kojima nisu dostupne adekvatne razvojne mogućnosti, i pokušava da svojim aktivnostima radi na prevenciji bilo kojih oblika rizika (zdravstvenih, ekonomskih, socijalnih).

Kao što rekoh, pričamo o toj temi stalno, ili bolje rečeno o problemima vezanim za tu temu, i postoji veliki broj organizacija koje se na ovaj ili onaj način bave mladima i raznim oblicima rizika kod mladih (finansijska moć, nezaposlenost, maloletnička delikvencija, zdravlje…).

Specifičnost pristupa TOC-a je što pokušava da sistemski reši ovaj problem, tačnije da stvori uslove za kreiranje sistemske brige o mladima u riziku, u isto vreme radeći i konkretno na rešavanju određenih problema.

Mladi u riziku

Njihov projekat “Mladi u riziku” obuhvata 5 gradova (Novi Sad, Zaječar, Niš, Užice i Kragujevac) u kojima se radi na ojačavanju kapaciteta Kancelarija za mlade i drugih lokalnih aktera koji se bave mladima. Nakon nekoliko treninga i radionica, lokalne radne grupe će na Nacionalnoj konferenciji predstaviti specifičnosti svojih lokalnih zajednica, mogućnosti rešavanja i sl, te šta je do sada urađeno.

Konferencija se održava u utorak, 13. decembra, u hotelu Zira, sa početkom u 11h. Ja ću biti tamo, tvitovati i blogovati sa konferencije, a pozivam i sve vas koji ste zainteresovani da pogledate kratki promo video i pročitate zvanični poziv i prijavite se.

httpv://www.youtube.com/watch?v=w_ft-MyXqJA

 

5 Comments

 1. A kako oni misle da pomognu mladima koji se rizično ponašaju tako što će pričati o tome iz Zire? Ti madi ljudi pod pretpostavkom da se drogiraju, žive neurednim životom itd teško da će gledati stream ako ga ima i razmišljati o svom životu i šta da urade sa njim.

  • Ne treba imati puno mozga te zaključiti da se radi o još jednom NGO projektu koji nije postavljen da bi se nešto postiglo, već da bi se uzeo novac od sponzora.

   • Hvala na komentaru 🙂

    pa ono, mislim da je prilično jasno da je konferencija namenjena razmeni znanja i iskustva onih koji su nešto radili na ovu temu, ili trenutno rade, dakle ne direktno mladima u riziku.
    Kako bih ti rekao – projekat je “malo više” od jedne konferencije (mada kapiram o čemu pričaš, ima stvarno puno projekata čiji je output samo konferencija), imaš više informacija kod njih na sajtu. A to što je u Ziri, to ne bih komentarisao.

    • Goran Zajecarac

     Drago mi je da se diskutuje o ovome. Konferencija je nesto sto se desava na kraju svih aktivnosti koje smo radili tokom cele godine u 5 gradova u Srbiji (paralelno se radilo i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini).
     Ovo je projekat nastao na osnovu iskustva koje imamo u radu sa mladima u riziku ali i odraz njihovih potreba. Radeci sa intravenskim korisnicima droga, seksualnim radnicama, romima, gej populacijom, mladima sa sela uvideli smo da drustvo ima problem i da moramo da uticemo na sistem. Na zalost ovaj projektak je usmeren ka donosiocima odluka, kako bi im skrenuli paznju da su to pre svega MLADI pa tek onda marginalizovane grupe, ali i deo drustva u kome zivimo.
     Ideja nije nastala da bi se grant uzeo vec da se nesto promeni, sto jeste svrha civilnog sektora. Svakodnevno se na terenu srecemo i radimo sa marginalizovanim grupama i da bi promenili nesto, morali smo da se okrenemo ka onima koji donose odluke….
     A ZIRA, necu komentarisati to, najsrecniji bih bio da negde drugde organizujemo…

 2. Pingback:Balkanska konferencija "Mladi u riziku" | PećkoPivo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.