Obožavam kad se moderne tehnologije koriste za društveni aktivizam!

Ushahidi je platforma koja je često korišćena u ove svrhe (npr. jazakraljevo.rs), a koja omogućava da na izuzetno lak način nešto “mapirate”, odnosno pokažete na mapi mesto i opis nekog događaja.

Dokukino, regionalna organizacija građanskog društva, je iskoristila ovu sjajnu platformu da u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) kreira platformu “Super građanin” na www.supergradjanin.com, koja pruža mogućnost građanima da brzo i efikasno sami učestvuju u brzom i efikasnom evidentiranju slučajeva nasilja. Jednostavnim pristupom preko ličnih Fejsbuk i Tviter naloga, građani i aktivisti moći će da prijave slučajeve nasilja postavljanjem fotografija, video zapisa, u vidu pisanih poruka, kao i slanjem SMS-a.

Ideja je da ovo mesto postane neka vrsta alternativne baze podataka nasilja, da pokaže građanima gde se nasilje vrši, koja vrsta i sl, te da pokrene na akciju. Činjenica je da podaci o nasilju generalno postoje, ali su oni deo nekih većih istraživanja koja najčešće ne dopiru do nas, “običnih građana”, a ovakva platforma to može da nam približi.

Uključite se na www.supergradjanin.com, jer “kad se Građanin uloguje na net, događa se neverovatna promena! Građanin postaje Super Građanin – uvek spreman da stupi u akciju. Super Građanin nije policajac, nije vlast, nije snagator. On je savestan građanin koji čini ono što je u njegovoj moći – kada svedoči nasilju, on ga prijavi na internetu!”

 

5 Replies to “SUPER GRAĐANIN!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.