Asus Padfone 2 – prvi utisci

asus_padfone2

Malo o Asusu

Padfone koncept pratim bukvalno od kada je bio samo koncept (tj. kad su ga najavili), a i samu kompaniju Asus pratim pažljivo poslednjih 15 i više godina – još od vremena kad smo raspravljali da li su bolje Asus ili Chaintech matične ploče.

Naravno, Asus je od tada više puta menjao strategiju, otvarao nova tržišta, prilagođavao se i inovirao. Međutim, najveći “zaokret” su napravili kada su promovisali Eee PC – koncept jeftinih laptopova i računara. Ideja kojom su se vodili je bila da većina ljudi koristi tek 30% mogućnosti računara, te da verovatno ne bi ni primetili razliku kada bi stavili slabiji procesor i manje memorije u računar. Eksperiment im je uspeo i na tržištu su napravili potpuni boom svojim jeftinim laptopovima – toliki da je većina konkurenata napravila svoje verzije jeftinih laptopova i danas imamo posebno tržište tzv. netbookova.

Ovakav uspeh je Asusu dao vetar u leđa da nastavi da eksperimentiše i oni su danas, mogu slobodno da kažem, prvaci “strategije plavog okeana” na polju tehnologije i personalnih uređaja. Samo pogledajte bilo koju klasu uređaja i videćete da su Asusovi proizvodi ili među najboljima ili najbolji u klasi, a pored toga Asus i dalje eksperimentiše i kreira nove segmente tržišta svojim konceptima Transformer (već su ga usvojili i drugi proizvođači), Taichi Ultrabook sa 2 ekrana itd.

Sad dok ovo pišem, shvatam da, osim nezaobilazne matične ploče i grafičke kartice u desktopu, u kući imamo još i netbook i Nexus 7 od istog proizvođača, što ovu kompaniju čini, uz HTC, meni omiljenim brendom poslednjih nekoliko godina. Ima nešto u tim Tajvancima…

No, da se vratim Padfone dvojci.

OMG, najzad je u mojim rukama! 🙂

(Za one koji ne znaju i nije im jasno sa fotografije – u telefonu je sve (procesor, memorija…), a tablet je samo ekran sa dodatnom baterijom i prednjom kamerom)

Kao korisnik i smartfona i tableta, divio sam se konceptu i ideji odavno, čak pokušavao i da kupim Padfone 1 u Singapuru i SADu, ali nisam uspeo da to uradim po nekoj razumnoj ceni. U međuvremenu je izašao i Padfone 2 – tanji i lakši – i najava da će biti u prodaji i u Srbiji. Mislim da ne možete da zamislite moju sreću kad su me kontaktirali iz Asusa da testiram uređaj u sklopu njihove promocije. 🙂

Dakle, dobio sam Padfone 2 na testiranje na nekoliko dana. Kako ste od mene već i navikli, specifikacije, naporne hardverske testove i benchmarke ću ostaviti profesionalcima (npr. GSM Arena), a potrudiću se da uređaj integrišem u svakodnevicu i opišem kako se pokazao u privatno-poslovnoj upotrebi. Na taj tekst ćete sačekati nekoliko dana, dok se ne slegnu utisci, a do tada mogu ukratko da vam kažem da je uređaj fantastičan. I smartfon i tablet su jako kvalitetni i odaju baš dobar utisak dok ih držite u ruci (nisu ni teški, ne umara se ruka). Sam smartfon je hardverski “zver”, sa ekranom baš visoke rezolucije i Androidom verzije 4.1.1, što zajedno pruža izuzetno iskustvo pri korišćenju. Sve je ultra brzo i tečno, nema seckanja i sl, što je jako pohvalno jer proizvođači android uređaja često dodavanjem svog dodatnog softvera preko “Factory OS-a” uspeju da uspore uređaj. Ovde su te aplikacije odlično urađene i optimizovane.

Ubacivanjem smartfona u tablet (vrlo lako i jednostavno – samo sklizne u njega) za manje od sekunde spreman je “tablet view”, gde dolazi do izražaja puna vrednost ovog koncepta. Smartfon se ubacuje i vadi iz tableta “na živo”, odnosno nije potrebno gasiti uređaje, već se samo ubaci i izbaci. Znam da je 21. vek i sve to, ali ipak sam oduševljen kako lepo ovo radi. Još kad znate da se telefon puni dok je u tabletu… Sjajno.

Odoh sad da se igram, pa pišem utiske uskoro…

—————————–
Uređaj je dobijen na test u sklopu promocije Asus Padfone 2 u Srbiji. Više o samoj promociji na Live-e.tv specijalnom kanalu. 

3 Comments

  1. dusanpilipovic

    Fantastican koncept! Jedva cekam da vidim utiske, posebno kako su odradili telefon i moze li parirati Nexusu.
    Steta sto mora da se registruje za komentare ili koristi neka od drustvenih mreza. Disqus mi je tu mnogo bolji, a wp default sistem naj 🙂

    • dusanpilipovic Samo jednom se registruješ i više ne razmišljaš… 🙂
      Telefon je odličan za sada. Jako brz, vrhunski ekran i sve.

  2. Pingback:Asus Padfone 2 - par nedelja kasnije | PećkoPivo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.