Predstavljam: Sugata Mitra

Sugata-Mitra

Ovim postom pokrećem novu “rubriku” na blogu, u kojoj ću vam, s vremena na vreme, predstavljati, odnosno skretati pažnju na sjajne likove iz svih sfera života. Neki će vam biti poznati (kao Ričard Brenson o kojem sam već pisao), neki možda i ne. Neki se bave temama kojima se i ja bavim, a neki temama koje me samo zanimaju. Jedini pravi kriterijum je da me te osobe inspirišu. Trudiću se da postovi budu kratki, taman onoliki da vas upoznaju sa osobom koju predstavljam, a onda sami istražujte o njima.

Prvi na listi je Sugata Mitra, genijalni profesor “Tehnologije obrazovanja” na Univerzitetu u Njukaslu. On se proslavio svojim eksperimentom “Rupa u zidu” (Hole in the wall), tokom kojeg je ugrađivao PC računare u “rupe u zidovima” u selima širom Indije, povezivao ih na internet i dozvoljavao deci da ih potpuno besplatno koriste. Deci koja nisu govorila engleski i koja ranije nisu ni videla računar. Ideja je bila da dokaže da deca mogu sama sebe da nauče bilo šta koristeći samo računar, da im nastavnici nisu potrebni. I uspeo je u tome – gde god da je postavio računar, deca bi za vrlo kratko vreme naučila kako da ga koriste, uz to i osnove engleskog jezika, a onda i kako da iskoriste taj računar da istraže bilo koju temu koja ih zanima. Nazvao je to “minimalno invazivnom edukacijom” i nastavio da istražuje na temu. Ovaj eksperiment je i inspirisao Vikasa Svarupa da napiše roman “Q&A”, na osnovu kojeg je kasnije snimljen i “Slumdog Millionaire“.

Istražujući i eksperimentišući dalje, Sugata je zaključio da su škole, kakve danas znamo, zastarele, pa ih stoga moramo iz korena promeniti. Svoj predlog je nazvao SOLE (Self Organized Learning Environment) i zamislio ga tako da se deci samo postavljaju pitanja, a ona sama organizuju svoje učenje.

Mislite da je nemoguće? TED ekipa veruje u njega i dodelila mu je prvu ikada TED nagradu (1 milion dolara) da sagradi tzv. “školu u cloud-u”, koja će imati zgradu, učionice, alate za učenje, a svo znanje će biti u cloud-u. Deca će birati kad će šta od tog znanja da iskoriste.

Uostalom, pogledajte sami:

Alat (Toolkit) koji spominje na kraju prezentacije se nalazi ovde, i dizajniran je za decu od 8 do 12 godina. Međutim, jedna nastavnica je isprobala koncept na deci od 6 godina i – savršeno radi. 🙂 Bacite pogled, ja sam se oduševio.

 Profesora možete pratiti na twitteru – @SugataM.
A sad me izvinite, odoh da planiram gde bih mogao da isprobam SOLE Toolkit. 🙂

6 Comments

  1. Ovo je super.
    I sigurno je da “radi”, ali ne u Srbiji.
    Predstaviti ovakav nacin ucenja srpskom ministru prosvete je isto kao udariti ga cekicem po sred glave. Nista se nece desiti u njegovoj percepciji. Na zalost.
    Hvala za ovaj blog post, jako je znacajan!

    • DedaBor Hvala na odgovoru, Deda. Ja sam odustao od ideje da će se prosveta promeniti kroz institucije kakve danas imamo (naročito ovako kadrirane), pa ću se fokusirati na one nastavnike koji hoće da eksperimentišu, dok ne uspemo da napravimo kritičnu masu. Ministarstvo ne može da propiše svaki minut nastave, i tu vidim našu šansu. 
      (btw, bilo bi sjajno da probate ovo sa klincima u školi kod tebe… ako treba, nađemo i ko će da prevede pripremni materijal 🙂

      • PeckoPivo DedaBor 
        Pre 15 godina sam samoinicijativno uneo 5 (samo pet) casova u moj program rada za tu godinu. Inspektor mi se najebo keve tada. Posle 10 godina uvedeni su predmeti u redovnu nastavu koji se bave tim pitanjima koje sam hteo da radim sa decom.
        Sada je situacija drugacija. Svaki nastavnik koji hoce da napreduje i pravi bolji uspeh sa svojim ucenicima, mora da prati “trendove” i iskace iz “klisea” ili programa rada.
        Zalosno je sto nas sistem obrazovanja i sada daje raspored rada gde svako ko je pismen za sta ce se raditi u bilo kom danu, bilo kog casa tokom skolske godine, pa tako redovno izbegavamo goruce teme koje bi deca MORALA da dobiju makar kroz tih par minuta o kojima ti pricas u gornjem komentaru. 
        Zato su istrazivanja na PISA testovima za nasu decu prebolna kada stignu rezultati. Zato je i procenat funkcionalno nepismenih preko 50% u Srbiji. Da ne nabrajam dalje…

        Ja hocu, postoje nacini. Postoje ljudi koji lako ulaze u materiju i ciji ucenici uvek idu korak napred!!!

  2. Pozdravljam novu rubriku, odlično je startovala! 🙂

  3. Pingback:Sistem i ministar obrazovanja | PeckoPivo Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.