Nakon svih onih menadžerskih, direktorskih, potpredsedničkih i predsedničkih funkcija koje sam u poslednjih 15 godina imao po NGO-ovima i kompanijama, od juče sam i ambasador. 🙂 Tačnije, postao sam ambasador zelenih ideja na konkursu “Zelene ideje”.

To znači da ću u narednih nekoliko nedelja posetiti prošlogodišnje pobednike konkursa, pisati o njima i aktivno promovisati ovaj fenomenalni konkurs.

O čemu se radi?

Konkurs „Zelene ideje“, koji nagrađuje najbolje inovativne preduzetničke eko-projekte, otvoren je drugu godinu zaredom. Svaka inovativna ideja koja je zasnovana na principima održivog razvoja imaće priliku da dobije podršku u vidu donacije Fonda braće Rokfeler, Trag fondacije i Erste Banke, a ove godine nagrade će obezbediti i novi partner na projektu – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC).

Može da konkuriše bilo ko – NGO-ovi, preduzetnici, kompanije, pojedinci. Nije potreban čak ni biznis plan. Ukoliko imate preduzetničku ideju koja se može nazvati “zelenom” (da obuhvata elemente održivog razvoja, da ravnomerno ima društveni, ekološki i ekonomski uticaj u zajednici i da koristi lokalne resurse), onda je ovaj konkurs definitivno za vas.

Ideje koje uđu u uži krug (prošle godine 9, ove godine između 10 i 15) će imati priliku da svoju ideju predstave na Nacionalnom forumu zelenih ideja, kada će biti izabrane 3 pobedničke ideje i one će dobiti po 7.000 USD i priliku da se predstave na Regionalnom forumu (zajedno sa pobedničkim idejama iz Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore), i gde će 3 pobedničke ideje dobiti po dodatnih 10.000 USD za razvoj tog biznisa.

Prošle godine na konkursu u Srbiji pobednici su bili solarna mobilna sušara Anice Simović iz Raške, solarni tricikl braće Grabarević iz Subotice i Eko-hostel Republik iz Užica, a Anica i braća Grabarević su osvojili 1. i 3. mesto i na regionalnom takmičenju u Makedoniji. Priče o njima imaćete prilike da pročitate na mom blogu u narednih par nedelja.

Kako se prijaviti?

Prijave se vrše do 15. maja 2014. godine u 17h, putem prijavnog formulara koji se nalazi na sajtovima SupersteTrag Fondacije, gde možete pročitati i detaljniji opis i uslove konkursa, kao i detalje o proceduri donošenja odluka.

Sad ozbiljno 🙂

Formular je baš jednostavan i nezahtevan, pa bi bilo baš šteta da ne aplicirate ako imate dobru ideju. Stvarno vredi probati jer su organizatori toliko otvoreni za nove i dobre ideje da postoji realna šansa da čak i sami sebe iznenadite i pobedite, koliko god vam to možda zvučalo neverovatno. Jedino što morate računati na to da možete da pobedite, pa je važno da isplanirate vreme za razvoj biznisa. 🙂

Srećno!

———
Blog PeckoPivo.com aktivno podržava konkurs „Zelene ideje“ u saradnji sa Erste Bankom, Trag Fondacijom, Fondom braće Rokfeler (RBF), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Institutom za održive zajednice (ISC).

3 Comments

  1. Pingback:Zelene ideje - Solarni tricikl iz Subotice | PeckoPivo Blog

  2. Pingback:Zelene ideje - solarna sušara iz Raške | PeckoPivo Blog

  3. Pingback:Završen Forum za zelene ideje 2014 | PeckoPivo Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.