BlogOpen-BlogClosed #uLiceCenzuri

Situacija postaje sve gora i gora. Ako je neko mislio da je vlast u prvih nekoliko dana samo reagovala instiktivno radikalski agresivno, i da će evropski duh te Vlade da se pojavi svakog časa, e taj se prevario.

Ekipa se organizovala, iskopala rovove, i sad je u napadu. Na sve strane šalju ljude da izvrću i menjaju teze, spopadaju neistomišljenike po društvenim mrežama, a njihov Veliki Vođa sve nas potpisnike otvorenog pisma #uLiceCenzuri zove denuncijantima i borcima protiv svoje zemlje.

Hoću da kažem – možda vam izgleda da je gotovo, jer se tema vuče već nekoliko dana po medijima, duže nego što “afere” obično traju. Međutim, nije gotovo, niti je blizu da bude gotovo. Ako se povučemo i dozvolimo da se stvar zataška i zaboravi, to neće značiti da su cenzura, pritisci i sva ta agresiva, kako god ih imenovali, nestali. To će značiti da smo izgubili i da se, kada im sledeći put bude palo na pamet da skidaju neki tekst, mi nećemo cimati i buniti. To će značiti i da će nam ostati u malom mozgu da, ako se bunimo, možemo biti privedeni i držani u pritvoru nekoliko dana. Ovo naročito važi za nas blogere i mikro-blogere. Novinari imaju svoja udruženja, drže se međusobno, i njih sigurno neće hapsiti i šikanirati na takav način. Nas nema ko da brani, sem Ustava (koji Vlast ne ferma mnogo).

Zato je važno da borbu protiv cenzure, pritisaka i agresive nastavimo, i to ne samo da bi poslali snažnu poruku ljudima da smeju i treba slobodno da govore, već i da bi ljudima na vlasti ostalo u malom mozgu da smo tu, da nas zanima istina i da nećemo dozvoliti cenzuru i pritiske.

Sledeći korak, bar što se nas blogera tiče, je panel diskusija “BlogOpen-BlogClosed”, potpisivanje Deklaracije o poštovanju i uživanju internet sloboda, ali i otvoreno pismo međunarodnim medijima preko poznatog bloga Boing-Boing. Ovde možete potpisati deklaraciju, ovde pročitati otvoreno pismo, a u nastavku je tekst o panel diskusiji, prenesen sa BlogOpen sajta.

Vidimo se u utorak u 13h!

——-

Nema cenzure? Dobro, šta se onda dešava?

U utorak, 10. juna 2014. u 13:00 časova u Domu omladine (I sprat, tribinska sala Američkog kutka), održaće se javna panel diskusija na temu cenzure, autocenzure, napada na sajtove i blogove, i pre svega napada na javnu reč i slobodu govora i mišljenja na Internetu.

U fokusu su blogeri i građani koji učestvuju u komunikaciji na društvenim mrežama, ali i nezavisni mediji i slobodni novinari.

Ako nema cenzure, interesuje nas: ŠTA JE OVO?

Ključno pitanje i cilj blogerskog okupljanja nisu da upiremo prstom u krivce i tražimo odgovore na to šta vlast i, da li, čini da bi se kreirala ovakva atmosfera i ohrabrivala praksa napada na javno izgovorenu reč i gušila kritika i sloboda govora, već šta vlast (ne)čini da ovakve pokušaje obeshrabri. 

Pravo na javnu reč i slobodu govora u naše ime braniće ambasador Majkl Devenport, Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, koji će otvoriti ovaj skup i dati uvodnu reč, a potom pratiti panel.

U uvodnom delu će učestovavati i gospođa Deniz Jaziđi (Deniz Yasici), koja dolazi iz bečke kancelarije OEBS-a, Odeljenja za slobodu medija, i koja želi da se osvrne na  teme obeshrabrivanja prava na slobodu govora u Srbiji i pruži podršku blogerskoj i celoj internet zajednici.

Očekuje se i da će ambasador Sjedinjenih američkih država, gospodin Majkl Kirbi dati uvodnu reč i podršku blogerima na ovom skupu pre početka diskusije.

U Panelu učestvuju:

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
Saša JankovićZaštitnik građana
Đorđe Krivokapić (Share Defense / Fakultet organizacionih nauka)
Nenad Milosavljević, bloger
Svetlana Lukić (Peščanik)
Žarko Ptiček, IT pravnik
Nikola Jovanović, bloger

Diskusiji će se, kao gosti panela, pridružiti i:
Dušan Mašić, novinar
Aleksandar Sekulić i Dario Hajrić (blogeri, pokretači online akcije #ulicecenzuri)
Anita Pratljačić, bloger
Angelina Radulović, bloger
Dragan Todorović, novinar Vremena
Srećko Šekeljić, bloger

Moderator panela: Zoran Stanojević


Hashtag događaja: #BOBC #uLiceCenzuri

Panel će imati live streaming na ovom linku

Skup će biti zaključen javnim čitanjem DEKLARACIJE O POŠTOVANJU I UŽIVANJU INTERNET SLOBODA (LINK)

Potpišite. Raspričajte, delite.


PODRŠKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

BlogOpen je dobio podršku Evropske unije, ambasadora SAD, OEBS-a, SEEMO, Evropskog parlamenta.

„Neprihvatljiva je upotreba bilo kakvog oblika blokiranja onlajn sadržaja i kažnjavanja pojedinaca zbog toga što koriste svoje pravo na javno izražavanje.
Kao nekadašnja novinarka i Potpredsednica grupe za medije pri Evropskom Parlamentu, čvrsto verujem da mediji nisu samo ogledalo društva, nego i instrument za njegove promene. Sloboda govora i medijski pluralizam su pretpostavke, a u isto vreme i posledice demokratskog društva“

– Poslanica u Evropskom Parlamentu, Tanja Fajon

INFO ZA NOVINARE KOJI ĆE PRATITI DOGAĐAJ

  • Radni deo panela BlogOpen-BlogClosed traje od 13:00 do 14:45
  • Ukoliko želite izjave, učesnici i gošća iz bečke kancelarije OEBS-a, biće vam na raspolaganju 30 minuta pre i 20 minuta posle zvaničnog dela, u prostoru čitaonice koja se nalazi uz trbinsku salu.
  • Ako želite da snimite uvodne govore, molimo vas da kamere namestite što ranije, zbog ograničenog vremena koje imamo i fizički veoma malog prostora tribinske sale.
  • Za izjave dvojice ambasadora, Devenporta i Kirbija, molimo da kontaktirate njihove press službe.

One Comment

  1. Pingback:Botovi i sloboda | PeckoPivo Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.