Zelene ideje – pokretna sušara Agro-integral

Druga pobednička ideja sa prošlogodišnjeg Foruma za zelene ideje (o prvoj čitajte ovde), koju ću vam predstaviti, je pokretna sušara “Agro integral”.

Ova porodična firma, u kojoj zet Igor Kojčić i tast Vladan Pantović spajaju mladost i iskustvo, Beograd i Knić, ali i proizvod i razrađeni biznis model, je na prošlogodišnjem Forumu za zelene ideje u Srbiji osvojila drugo mesto i 7.000 USD, a onda i prvo mesto i dodatnih 10.000 USD na regionalnom takmičenju u Albaniji.

Agro integral

O čemu se radi? Najprostije rečeno, u pitanju je sušara za voće i povrće. Međutim, opisati ovu sušaru tek tako jednostavno ne bi bilo u redu, jer ovo je otprilike spejs šatl od sušare. 🙂

Agro integral sušara

Prvo, sušara je protočna, što je čini jedinstvenom na tržištu. Protočnost otprilike znači da ubaciš voće ili povrće i ne brineš kakav ćeš proizvod dobiti na kraju (kod običnih sušara krajnji proizvod zavisi dosta od ljudskog faktora), što omogućava korisniku da dobije isti ili vrlo sličan finalni proizvod gotovo uvek, što mnogo znači za proizvođača, ali i kupca. Takođe, protočnost znači i mogućnost programiranja i automatizacije procesa.

Drugo, sušara je mobilna. Njen prenos na novu lokaciju i instalacija su jednostavni, što vlasniku omogućava da, ako je to potrebno, mašinu odnese bliže sirovini. Kapiram da je ovo specijalno važno za zadruge i druge oblike udruživanja poljoprivrednika.

Treće, sušara je napravljena tako da joj je na lak način moguće promeniti energetski input. Oni trenutno koriste solarne ploče i biomasu, a moguće je nakačiti šta god vam padne na pamet (ja im predlažem da probaju one Tesla home baterije, to bi bilo skroz cool :)).

Četvrto, energetski je veoma efikasna, što znači da je gubitak energije minimalan, što opet znači da brže suši proizvode od drugih vrsta sušara.

Mislili su na sve

Ono što mi je super kod Igora i Vladana je to što nisu razmišljali usko, odnosno samo o mašini, već su, praveći je, razmišljali o tome kako će je budući kupci koristiti. Zato su specijalan fokus stavili na jednoobraznost krajnjeg proizvoda, jer su predvideli da postoji mogućnost korišćenja na više mesta i proizvoda sa više lokacija (na primer više malih poljoprivrednika okupljenih da bi uspeli da ispune potrebnu ugovorenu kvotu), pa je važno da krajnji proizvod bude uvek isti.

Agro integral - Igor Kojičić

Takođe, razmišljali su i o svim vrstama krajnjih proizvoda, kao i godišnjim dobima, pa su mašinu napravili tako da može da suši i standardno – šljive i jabuke, začinsko bilje, ali i luk, odnosno da može da radi 365 dana u godini. Modularnost mašine znači da mogu da prilagode mašinu potrebama krajnjeg kupca.

Luk je meni specijalno zanimljiv, jer nikad nisam čuo da se luk suši, a Igor mi je objasnio da je to u stvari savršen proizvod za restorane, jer pri sušenju luk zadržava punu nutritivnu vrednost, kao i miris i ukus. Kuvari to znaju da poštuju jer 20g sušenog luka je otprilike ekvivalent 200g svežeg, s tim što sušeni ne mora da se čisti i secka pre upotrebe. To em čuva vreme, em nema plakanja u kuhinji. 🙂 Stvarno sjajno.

Agro integral - sušeni luk

Što se biznis modela tiče, kažu da mašina košta oko 20.000 evra, što nije malo, naročito za male poljoprivrednike, iako biznis može da bude veoma isplativ. Zato će Agro integral u početku i iznajmljivati mašine, kako bi pokazali poljoprivrednicima šta sve mogu da dobiju.

Iskreno se radujem ovakvim inicijativama. Mislim da je potencijal ogroman i da poljoprivrednici i male zadruge treba ozbiljno da počnu da razmišljaju o ovakvim pričama, odnosno da počnu da se bave i krajnjim proizvodima, a ne samo proizvodnjom voća i povrća za otkup od strane velikih proizvođača.

———
Blog PeckoPivo.com aktivno podržava konkurs „Zelene ideje“ u saradnji sa Erste Bankom, Trag Fondacijom i Fondom braće Rokfeler (RBF).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.