Pametne kuće – budućnost stiže

Od kako sam prvi put čuo za “pametne kuće”, od tada maštam da mi je sve što imam u stanu umreženo. Vrlo sam siguran da nisam jedini koji tako razmišlja. 🙂

Mislim, na stranu ekologija, energetska efikasnost i sve ostalo što tehnologije pametne kuće nose sa sobom – govorim o onoj drugoj strani priče – ko ne bi voleo da, recimo, bude u mogućnosti da sa mobilnog telefona uključi bojler i grejanje kad se vraća sa zimovanja? Ja znam da ja bih jer smo se juče smrzli kad smo stigli u stan (zaboravio da javim roditeljima da svrate i uključe grejanje).
Ili da te mašina za pranje sudova upozori da je vreme za čišćenje filtera. Ili da deo frižidera podesiš da brzo ohladi pivo, te da ti javi na mobilni uređaj kad je ohlađeno na idealnu temperaturu. Ili da podesiš osvetljenje i ozvučenje u stanu da, kada se vratite sa romantične večere i uđete u stan, automatski krene tiha muzika i lepo osvetljenje koje odgovara pesmi…

Sve to je pre samo par godina bilo nezamislivo skupo i postojalo je tek nekoliko specijalizovanih firmi u Srbiji i regionu koje su se bavile pametnim kućama. Danas, međutim, sva ta tehnologija postaje vrlo pristupačna. Nabasah na par tekstova o predviđanjima za 2013. godinu (2012. je, po predviđanjima iz 2011. trebalo da bude godina tablet uređaja, i bila je), i već je zovu godinom “pametnih kućnih aparata”. Weeeeeeeee 🙂

LG, na primer, odlično koristi vidljivost koju mu je donela saradnja sa Google-om na LG Nexus 4 uređaju, pa je za CES 2013 (Consumer Electronics Show Las Vegas) odlučio da gura ono što mu odgovara i u čemu je odličan. Pogađate – reč je o umreženim kućnim aparatima.

LG Smart Appliances

 

Njihova ideja je da svaki njihov uređaj možete umrežiti i kontrolisati preko Android ili iOS uređaja, kao i da instalacija bude maksimalno pojednostavljena korišćenjem NFC tehnologije (Near Field Communication – prisutno u većini novih mobilnih uređaja) – uključite uređaj, približite telefon i gotovo. Neke od funkcija koje oni već sada nude su i provere koliko je ostalo do kraja pranja veša, daljinsko uključivanje robot-usisivača i sl. Više na Android Central-u.

Još jedna sjajna priča je o wifi-ifikaciji svega ostalog po kući. Bacite pogled na ovaj Belkin-ov WeMo uređaj:

belking-wemo-300
Sličica sa: www.theverge.com

Koji god da imate uređaj koji radi na struju – sada ga je moguće staviti i na wifi mrežu i upravljati njime. Donekle, naravno – programiranje uključivanja ili gašenja u određeno vreme, preko mreže, na senzor pokreta i sl. Više o ovom konceptu ovde.

Bacite pogled i na ovaj Philips-ov koncept LED sijalice:

philips-verge
Sličica sa: www.theverge.com

Kao što verovatno već znate, većina zemalja je već odustala od standardnih sijalica i za koju godinu će biti zabranjene svuda u svetu. Glavni razlog je energetska efikasnost, pa smo svi “primorani” da pređemo na efikasnije oblike osvetljenja. Jedan od njih je i sjajno, ali skupo LED osvetljenje. LED sijalice su efikasnije nego obične, daju lepo svetlo, jako dugo traju, ali su i ultra skupe (i do par hiljada dinara po sijalici). To će odmah odbiti većinu ljudi od njih, pa se Philips potrudio da ih učini zabavnim. Naime, ideja je da svaka sijalica bude na kućnoj mreži preko wifi-a. To, za početak, nudi mogućnost da preko mobilnog ili računara uključujemo/isključujemo pojedinačne sijalice po kući, ali uz malo kreativnosti lako se može napraviti sistem o kojem sam pisao na početku teksta – ubacite multi-color LED sijalice, dodajte senzore pokreta, povežite to u softver koji je povezan i na audio aplikaciju sa ekvilajzerima i eto žurke. Više o ovih sijalicama ovde.

Uzbudljivo, zar ne? Najbolje od svega je što sve ovo postaje pristupačno čak i nama. OK, kontam da će prve verzije wifi-izovanih veš mašina i frižidera koštati više nego oni modeli bez, ali tako je bilo i sa Smart TV-ima, a sada, godinu-dve kasnije, teško da možete da kupite TV bez Smart funkcija i Androida. One Philips sijalice koštaju 29 dolara, iliti 9 dolara više od onih bez wifi funkcija. Odatle cene mogu da idu samo dole, tako da…

Neki se plaše povezivanja preko wifi-a jer je nesiguran i relativno lako se hakuje, ali verujem da će se prevazići taj potencijalni problem, bilo korišćenjem drugačijeg standarda ili boljom zaštitom.

Ako vas zanima šta nas još čeka u 2013. po pitanju novih tehnologija, pravac ovaj link na The Verge-u.

U svakom slučaju, ja se već sada radujem blagodetima povezivanja svega i svačega. Živela 2013-a! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.