Social Progress Index – od per capita ka pro capita

Da li ste već čuli za Social Progress Index (iliti Indeks društvenog napretka)?

52 indikatora u 3 grupe (Osnovne ljudske potrebe, Osnove blagostanja, Mogućnosti) daju informacije do koje mere države ispunjavaju društvene (socijalne) i ekološke potrebe svojih građana. Ono što je najinteresantnije kod ovog indeksa je to što nije baziran na BDP-u, kao većina drugih indeksa, uključujući i HDI (Human Development Index), već društveni napredak meri direktno, a BDP i druge  ekonomske pokazatelje koristi da svoje podatke ukrsti sa njima i pokaže do koje je mere ekonomski razvoj održiv ili ne (više o metodologiji ovde).

Majkl Porter sa Harvard Business Schoola je u svom predavanju na Skoll World Forum on Social Entrepreneurship predstavio rezultate prvih 50 zemalja uključenih u Indeks i na par primera pokazao i kakve informacije možemo da dobijemo iz istraživanja. Na primer, Kostarika i Južnoafrička Republika imaju otprilike isti GDP, ali Kostarika pokazuje mnogo bolje rezultate na ovom Indeksu, što nam, čak i bez udubljivanja u konkretne podatke, govori da se ta država više bavi blagostanjem svojih građana od Južnoafričke Republike.

Paragvaj je već usvojio ovaj Indeks kao zvanični alat za merenje društvenog razvoja. How cool is that? Jedva čekam rezultate za par godina.

Pogledajte ovo kratko predavanje, a onda bacite pogled i na same podatke, skroz je zanimljivo. Poslao sam im e-mail sa pitanjem šta treba da se uradi da bi Srbija bila uključena, pa ću podeliti odgovor kad se jave…

httpv://www.youtube.com/watch?v=Vk_vkmCc8to

Inače, Skoll World Forum je postao centralno mesto razvoja društvenog preduzetništva u poslednje vreme. Svake godine se na Forumu u Oksfordu skupi oko 1000 ljudi iz celog sveta i radi na preduzetničkom, održivom pristupu razvoja svih oblasti društvenog razvoja. Pogledajte samo video sekciju na sajtu i sve će vam biti jasno… Ja već razmišljam kako da upadnem na Forum 2014. godine. 🙂

2 Comments

  1. Pingback:Ontario | PeckoPivo Blog

  2. Pingback:Šta nas čeka u budućnosti? | Udruženje Hub Beograd

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.